Βραχιόλια κατ’ οίκον περιορισμού για την καταπολέμηση του κορωνοϊού στην Αυστραλία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Εφαρμογές κινητών τηλεφώνων και χρήση συσκευών εντοπισμού όπως είναι τα βραχιόλια αστραγάλου βρίσκονται μεταξύ των επιλογών που επεξεργάζεται η Αυστραλία για τον επαναπατρισμό ταξιδιωτών. Αιτία για αυτές της λύσεις η δραματική αποτυχία της καραντίνας σε ξενοδοχεία.

Η έκθεση αξιολόγησης της καραντίνας σε ξενοδοχεία δημοσιεύθηκε την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό, Σκοτ Μόρισον, να σημειώνει ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται υπό συζήτηση και ότι σκοπεύει να επιτρέψει σε «ειδικούς» να αναπτύξουν «καινοτόμες» λύσεις.

Χαλάρωση μέτρων μέχρι τα Χριστούγεννα

Το υπουργικό συμβούλιο της χώρας έχει συμφωνήσει με την εισαγωγή μέτρων που θα αυξήσει τη δυνατότητα της χώρας για καραντίνα και τη μετακίνηση από το μοντέλο των ξενοδοχείων. Επιπλέον, την Παρασκευή δεσμεύτηκε εκ νέου σε ένα μονοπάτι τριών βημάτων που θα επιτρέψει στις περιοχές να χαλαρώσουν τα μέτρα προκειμένου να γιορτάσουν φυσιολογικά τα Χριστούγεννα.

Το μονοπάτι προβλέπει τα εξής: Η λιανική πώληση, η φιλοξενία και οι εκδηλώσεις έως και 500 ατόμων να διεξάγονται χωρίς περιορισμούς, με εξαίρεση την τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου. Την άρση όλων των περιορισμών στις εγχώριες μετακινήσεις. Την άρση της καραντίνας για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα από τη Νέα Ζηλανδία και άλλες χώρες «χαμηλού κινδύνου» μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Μόνο η Δυτική Αυστραλία κράτησε διαφορετική στάση στη σύσκεψη της Παρασκευής, καθώς αντιτίθεται στο άνοιγμα των συνόρων.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την αύξηση του ορίου των εβδομαδιαίων αφίξεων στις 6.000. Η Δυτική Αυστραλία συμφώνησε να δέχεται 140 επιπλέον διεθνείς ταξιδιώτες την εβδομάδα, και το Κούινσλαντ άλλους 150 ξεκινώντας από τον Νοέμβριο.

Επιπλέον, η Αυστραλία εξακολουθεί να δυσκολεύεται να δώσει λύση στον επαναπατρισμό περισσότερων από 30.000 εκτοπισμένων πολιτών της.

Ο Μόρισον δήλωσε ότι «δεν έχει φτάσει ακόμη μέρα» που η Μελβούρνη θα ξεκινήσει να δέχεται και πάλι διεθνείς αφίξεις, αφού η καραντίνα σε ξενοδοχεία έχει καταργηθεί εξαιτίας του ρόλου της ως πηγή του δεύτερου πανδημικού κύματος στη Βιρτζίνια.

Προβλήματα με την καραντίνα σε ξενοδοχεία

Η αξιολόγηση της καραντίνας σε ξενοδοχεία, που πραγματοποιήθηκε από την πρώην υπουργό υγείας, Τζέιν Χάλτον, ανακάλυψε ότι η Αυστραλία πρέπει να αυξήσει σημαντικά την ικανότητά της να θέτει σε καραντίνα ταξιδιώτες, αφού το σύστημα των ξενοδοχείων «είναι απίθανο να μπορέσει να επεκταθεί σημαντικά σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα», παρά τις αυξανόμενες πιέσεις για αύξηση των πτήσεων από και προς την Αυστραλία.

Προτείνει «νέες προσεγγίσεις διαχείρισης του κινδύνου» που συμπεριλαμβάνουν την απαλλαγή των ταξιδιωτών που φτάνουν από χώρες χαμηλού κινδύνου από την καραντίνα, μια εθνική εγκατάσταση για καραντίνα, και «επιλογές για νέα μοντέλα καραντίνας».

Βραχιόλια αστραγάλου

Ως πιθανές λύσεις προτάθηκαν μεταξύ άλλων η επταήμερη καραντίνα σε συνδυασμό με τακτικά τεστ και απομόνωση στο σπίτι με «συσκευές επιτήρησης τοποθεσίας, για παράδειγμα μέσω εφαρμογών κινητού ή συσκευές εντοπισμού που φοριούνται (σε εθελοντική βάση)».

Επιχειρήσεις έχουν προσφερθεί για την «διαχείριση των λεπτομερειών της καραντίνας για αναγκαίους εργαζόμενους, όπως μέσα από τη χρήση συσκευών εντοπισμού που μπορούν να φορεθούν για τους ταξιδιώτες χαμηλού κινδύνου».

Όταν ερωτήθηκε για τα βραχιόλια αστραγάλου, ο Μόρισον δήλωσε ότι θα «επιτρέψω στους ειδικούς που θα εργαστούν πάνω στο ζήτημα να κάνουν τη δουλειά τους» και δεν θα κάνει υποθέσεις.

Στον αέρα οι επαναπατρισμοί

Επιπλέον, απέφυγε να δεσμευτεί για τον επαναπατρισμό όλων των Αυστραλών που έχουν κάνει αίτηση μέχρι τα Χριστούγεννα, λέγοντας ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν η επιστροφή των 26.000 που έχουν κάνει αίτηση μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ακόμη, κάλεσε τον Άντριους να χαλαρώσει τα μέτρα στη Μελβούρνη, για χάρη της ψυχικής υγείας των κατοίκων αλλά και της οικονομίας.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η Δυτική Αυστραλία βιώνει «ιδιαίτερες συνθήκες» που δικαιολογούν την τήρηση διαφορετικής στάσης.

«Στην υπόλοιπη χώρα, έχουν τα προγράμματά τους και ανυπομονούμε να τους δούμε να ανοίγουν μέχρι τα Χριστούγεννα. Είμαστε σίγουροι ότι επτά από τις οκτώ πολιτείες και περιοχές θα είναι ανοιχτές, και θα είναι μια υπέροχη μέρα για την Αυστραλία. Ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί να είναι και οκτώ».

Πηγή: www.theguardian.com