Ικανοποιημένο το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο από τις αποφάσεις του ΙΜΟ για τους θαλάσσιους ρύπους

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Την ικανοποίηση του για το ολοκληρωμένο πακέτο πρόσθετων μέτρων μείωσης του CO2 για τον υπάρχοντα παγκόσμιο στόλο, που συμφωνήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) από την συντριπιτκή πλειοψηφία των κρατών μελών του Οργανισμού εκφράζει με ανακοίνωση του το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS).

Η συμφωνία περιλαμβάνει νομικά δεσμευτικά μέτρα για τη διασφάλιση της μείωσης της έντασης άνθρακα κατά 40% σε ολόκληρο τον παγκόσμιο στόλο έως το 2030, σε σύγκριση με το 2008, και αποτελεί μια βασική αφετηρία για την απεξάρτηση κατά 100% της ναυτιλίας από τον άνθρακα το συντομότερο δυνατό μετά το 2050.

Το ICS είναι πεπεισμένη ότι αυτό το νέο πακέτο τεχνικών και επιχειρησιακών κανονισμών θα συμφωνηθεί επίσημα από την Επιτροπή Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του ΙΜΟ (MEPC) τον Νοέμβριο του 2020, με έναρξη ισχύος το 2023.

Είναι σημαντικό ότι η συμφωνία του ΙΜΟ περιλαμβάνει ένα υποχρεωτικό σύστημα αξιολόγησης των πλοίων από το A-E το οποίο εκτιμάται ότι θα ενθαρρύνει τους πλοιοκτήτες να βελτιώσουν την αποδοτικότητα του πλοίου ως προς την μείωση των εκπομπών άνθρακα με τους ναυλωτές να είναι πιθανό να προσφέρουν ένα premium για τα πλοία καλύτερης βαθμολογίας, ενώ τα πλοία με βαθμολογία D ή E θα αντιμετωπίζουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες εκτός εάν βελτιώσουν την απόδοσή τους.

Η συμφωνία του ΙΜΟ ακολουθεί τη δημοσίευση, τον Αύγουστο του 2020, της 4ης μελέτης για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα πλοία που δείχνει ότι η ένταση άνθρακα των διεθνών μεταφορών βελτιώθηκε κατά περίπου 30% μεταξύ του 2008 και του 2018. Οι συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη ναυτιλία το 2018 μειώθηκαν κατά 7% σε σύγκριση με το 2008, παρά 40% αύξηση του θαλάσσιου εμπορίου την ίδια περίοδο.

Η νέα συμφωνία καταδεικνύει την ικανότητα του ΙΜΟ, ως παγκόσμιου ρυθμιστή της ναυτιλιακής βιομηχανίας, να επιτυγχάνει δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών πλοίων σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού. Η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι μια παγκόσμια βιομηχανία που απαιτεί παγκόσμιους κανόνες, οποιαδήποτε εναλλακτική λύση θα δημιουργούσε ένα χαοτικό συνονθύλευμα αντιφατικών περιφερειακών και εθνικών καθεστώτων μείωσης του CO2, τα οποία θα εκτροχιάσουν τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την εξάλειψη των παγκόσμιων εκπομπών του τομέα μέσω ενός παγκόσμιου κανονιστικού πλαισίου.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΙΜΟ, ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Guy Platten, δήλωσε:

«Αυτή η συμφωνία των κυβερνήσεων καταδεικνύει στον κόσμο ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία βρίσκεται σταθερά στην πορεία για να εκπληρώσει τους φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών CO2 και ότι τελικά η ναυτιλίας θα είναι ένας τομέας μηδενικών εκπομπών.

«Η προθυμία των κυβερνήσεων να συνεργαστούν και να επιτύχουν συναίνεση στις πολύ δύσκολες συνθήκες μιας τηλεδιάσκεψης, πρέπει να επικροτηθεί, και είμαστε ικανοποιημένοι που οι προτάσεις που υποστηρίζει το ICS, σε συνεργασία με ένα ευρύ φάσμα κυβερνήσεων αποτελεί κεντρικό μέρος της συμφωνίας.

Η ναυτιλιακή βιομηχανία χρειάζεται βεβαιότητα και αυτή η συμφωνία παρέχει ένα σαφές μήνυμα για τις επενδύσεις που πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε περαιτέρω τις εκπομπές από τα πλοία , και τελικά ο τομέας να γίνει τομέας μηδενικών εκπομπών.
Το ICS έχει δεσμευτεί πλήρως για ένα μέλλον μηδενικού άνθρακα. Ενώ η σημαντική αυτή συμφωνία είναι να βοηθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι ο υπάρχων στόλος θα επιτύχει τον στόχο του 2030, το ICS δεσμεύεται επίσης για τα απαλλαγή κατά 100% από τον άνθρακα το συντομότερο δυνατό μετά το 2050.

Γι ‘αυτό η ICS η συνεργασία με άλλες ενώσεις εφοπλιστών, υπέβαλε μια λεπτομερή πρόταση στον ΙΜΟ για ένα Ταμείο 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τη βιομηχανία, για την επιτάχυνση της ερευνητικής ανάπτυξης τεχνολογιών μηδενικού άνθρακα και γιατί η απαλλαγή από τον άνθρακα θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό επίκεντρο του ICS ανεξάρτητα από τα προβλήματα προκαλούνται από την πανδημία COVID-19. “