Αίσιο τέλος στην απόπειρα πειρατείας στο δεξαμενόπλοιο “Nave Andromeda”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στη δημοσιότητα έδωσαν οι βρετανικές αρχές, την επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων που έβαλαν τέλος στην απόπειρα πειρατείας στο πλοίο
υπό σημαία Λιβερίας Nave Andromeda, το οποίο ανήκει στην ελληνική εταιρεία Navios Maritime Holdings.

Το πλοίο είχε αναχωρήσει στις αρχές Οκτωβρίου από την Νιγηρία και επρόκειτο να ελλιμενιστεί στο Σαουθάμπτον την Κυριακή

Βρετανικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν πλάνα από την επιχείρηση των 16 κομάντος των ειδικών δυνάμεων του βρετανικού στρατού οι οποίοι κατάφεραν να τερματίσουν την απόπειρα πειρατείας του δεξαμενόπλοιου στο οποίο είχαν επέμβει Νιγηριανοί λαθρεπιβάτες.

Η νυχτερινή επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με τη μεταφορά των κομάντος τόσο δια θαλάσσης όσο και από αέρος.Στην περιοχή βρισκόταν και η φρεγάτα HMS Richmond αν και τελικά δεν χρειάστηκε η επέμβαση του πληρώματός της.

Τα 22 μέλη του πληρώματος βρήκαν καταφύγιο σε ένα ασφαλές δωμάτιο μετά τις απειλές που εκτόξευσαν οι λαθρεπιβάτες ότι θα τους σκοτώσουν.Το «πράσινο φως» στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε ενώ το δεξαμενόπλοιο έπλεε στα ανοικτά των ακτών της Νήσου Ουάιτ έδωσαν οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών της Βρετανίας μετά από αίτημα της αστυνομίας.

«Τα συγχαρητήρια μου για τη σκληρή δουλειά που έφεραν σε πέρας οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομίας για να προστατεύσουν ζωές και να διασφαλίσουν την ασφάλεια του πλοίου», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας.

Πληροφορίες που επικαλείται το BBC αναφέρουν ότι το πλήρωμα γνώριζε ότι στο πλοίο υπήρχαν λαθρεπιβάτες οι οποίοι έγιναν βίαιοι όταν προσπάθησαν να τους κλειδώσουν σε καμπίνα, καθώς το δεξαμενόπλοιο πλησίαζε στη Βρετανία.

«Προσπαθώ να τους κρατήσω ήρεμους αλλά σας παρακαλώ στείλτε βοήθεια», φέρεται να ήταν ένα από τα τελευταία μηνύματα του πλοιάρχου όταν επικοινώνησε το πρωί της Κυριακής με τις αρχές της νήσου Ουάιτ.