Ευρώπη και Μεσόγειος ξεχώρισαν έναντι της Αμερικής

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης Chartering broker Thenamaris (Ships Management) Inc.
Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής Market Analyst

Η αγορά των Handies, την προηγούμενη εβδομάδα, στην Ευρώπη συνέχισε να ξεχωρίζει, σε σχέση με τις υπόλοιπες υποαγορές του Ατλαντικού. Ωστόσο, αν και η ροή φορτίων ήταν μεγάλη και ο αριθμός διαθέσιμων πλοίων μικρός, όμως παρατηρήθηκε οριακή πτώση στους ναύλους, με τους ναυλωτές να ασκούν πιέσεις. Οι ναύλοι για τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας, για κυκλικά ταξίδια περιορίστηκαν στα $ 17-18Κ/ημέρα, προς τη Μεσόγειο, με Scrap φορτία, στα $ 16,5-17,5Κ/ημέρα και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια στα $ 13,5-14,5Κ /ημέρα.

Η αγορά της Μεσογείου παρουσίασε αυξητικές τάσεις προς όλες τις διαδρομές. Η καλή εικόνα της Ευρώπης έχει απορροφήσει αρκετά πλοία από τη Δυτική Μεσόγειο. Επίσης, συνέχισαν να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα Υπερατλαντικά ταξίδια. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων (άνω των 36Κ τόνων DWT) για ταξίδια μέσα στη Μεσόγειο αυξήθηκαν στα $ 13,5-14,5Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την Ευρώπη στα $ 11,5-12,5Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα $ 12-13Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), και προς την Ασία στα $ 20-21Κ/ημέρα.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Αμερικάνικος Κόλπος υποχώρησε. Παρατηρήθηκε αύξηση της προσφερόμενης χωρητικότητας και μείωση της ζήτησης. Ενδεικτικά, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για ταξίδια προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού μειώθηκαν στα $ 12,5-13,5Κ /ημέρα και στην Ασία στα $ 18,5-19,5Κ /ημέρα.

Η αγορά της ECSA, την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκίνησε υποτονικά, με έλλειψη ευκαιριών απασχόλησης και αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων πλοίων για τον Οκτώβριο. Όμως, η αντίσταση των πλοιοκτητών στο τέλος της εβδομάδας συγκράτησε τα επίπεδα των ναύλων. Έτσι, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων από την περιοχή της ECSA για τα Υπερατλαντικά ταξίδια διατηρήθηκαν στα $ 10-11Κ/ημέρα (Ευρώπη –Μεσόγειο), προς τη Δυτ. Ακτή της Λατ. Αμερικής (WCSA) στα $ 17-18Κ/ημέρα και προς την Ασία στα $ 18-19Κ/ημέρα.

Στην Ασία, η αγορά προχώρησε χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές, αλλά πάντα σε θετικό κλίμα. Στο Νότο ζήτηση και προσφορά βρίσκονται σε ισορροπία, ενώ στο Βορρά η ζήτηση ήταν αυξημένη, με τα φορτία κάρβουνου από το CIS να ξεχωρίζουν. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή έκλεισαν στα $ 7,5-8,5Κ /ημέρα, τα κυκλικά ταξίδια από το NOPAC στα $ 8-9Κ/ημέρα και από τη Ν.Α. Ασία προς Κίνα στα $ 9-10Κ /ημέρα.