Μητσοτάκης σε Λαβρόφ: Η Τουρκία σε ρόλο ταραξία ναρκοθετεί την ειρήνη σε πολλά σημεία του χάρτη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο τόνισε ότι η Τουρκία βρίσκεται αγκιστρωμένη σε ρόλο ταραξία, καταπατά τη διεθνή νομιμότητα και ναρκοθετεί την ειρήνη σε πολλά ευαίσθητα σημεία του χάρτη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Συναντιόμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία, καθοριστική, καθώς η χώρα μου, η Ανατολική Μεσόγειος, ο Νότιος Καύκασος, η ευρύτερη περιοχή μας είναι μια περιοχή στην οποία δοκιμάζεται η διεθνής σταθερότητα. Και θα έχω την ευκαιρία στις συνομιλίες μας να σας ενημερώσω για τη δράση της γειτονικής Τουρκίας, η οποία, δυστυχώς, σε ρόλο ταραξία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα, ναρκοθετώντας την ειρήνη σε πολλά ευαίσθητα σημεία του χάρτη. Και βέβαια κάτι το οποίο με προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι περιβάλλει αυτήν την επιθετική της δράση με έναν θρησκευτικό μανδύα, καθιστώντας έτσι ορατό τον κίνδυνο για την αρμονική συνύπαρξη λαών και θρησκειών.” τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η Ελλάδα τάσσεται σταθερά με το μέρος του διεθνούς δικαίου, των συνθηκών και των κανόνων καλής γειτονίας, προσθέτοντας ότι η Αθήνα απέδειξε αυτή τη στάση έμπρακτα, υπογράφοντας συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και με την Αίγυπτο.

“Η Ελλάδα, το έχουμε ξανασυζητήσει προφανώς, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Αυτό δεν μας εμποδίζει όμως να διευρύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις με τη Ρωσία. Καθώς μάλιστα πλησιάζει η εμβληματική επέτειος των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση στην οποία η χώρα σας βοήθησε καθοριστικά. Άλλωστε το 2021 είναι ”Ετος Ιστορίας Ελλάδας και Ρωσίας’ και η διπλή αυτή γιορτή θα μας προσφέρει μία ευκαιρία να θυμηθούμε τις στιγμές που συμπορευτήκαμε στο παρελθόν. Αλλά να οικοδομήσουμε και αυτές που θα μας συνοδεύουν στο μέλλον. Γνωρίζετε ότι έχω απευθύνει προσωπική πρόσκληση στον Πρόεδρο Πούτιν να βρεθεί στην Αθήνα την 25η Μαρτίου του 2021 μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας και μαζί με τον πρίγκιπα Κάρολο ώστε να σηματοδοτήσουμε με αυτό τον τρόπο τη συμμετοχή των τριών χωρών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του αγώνα των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία” δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε: “Εμείς εκτιμούμε πάρα πολύ τις σχέσεις μας, που έχουν πολύ βαθιές ρίζες στην Ιστορία, στο βάθος των αιώνων, και βεβαίως τη σύνδεση που έχουν οι χώρες μας στο ιστορικό και πνευματικό επίπεδο. Και βεβαίως θερμά και ενεργά υποστηρίζουμε την επιθυμία σας να γιορτάσετε με τον δέοντα τρόπο την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.