Σφοδρή σύγκρουση κοντέινερ με πολεμικό πλοίο έξω από το λιμάνι του Πειραιά

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη έξω από το λιμάνι του Πειραιά, μετά τη σύγκρουση ενός πλοίου κοντέινερ με το ναρκοθηρευτικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού “Καλλιστώ”.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πλοίο κοντέινερ της Maersk, εμβόλισε το ναρκοθηρευτικό, κόβοντας σχεδόν τη πρύμνη του, με αποτέλεσμα το σκάφος να πάρει απότομη κλίση με σοβαρό κίνδυνο να βυθιστεί.

Η άμεση κινητοποίηση του λιμενικού σώματος είχε ως αποτέλεσμα την περισυλλογή των 27 μελών του πληρώματος του ναρκοθηρευτικού, ενώ αυτή την ώρα ρυμουλκά σκάφη καταβάλουν προσπάθειες να κρατήσουν το “Καλλιστώ” στην επιφάνεια του νερού και να μην βυθιστεί

Πληροφορίες αναφέρουν για δύο ελαφρά τραυματίες ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διερεύνηση του συμβάντος.

Το εμπορικό έχει «χτυπήσει» στην πρύμνη το πλοίο του Πολεμικού ενώ έβγαινε από εγκαταστάσεις της Cosco.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πώς έγινε η σύγκρουση των δύο πλοίων.

Η ανακοίνωση του ΠΝ: «Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020 και περί ώρας 07:30 στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού σημειώθηκε πρόσκρουση εμπορικού πλοίου με το ΝΘΗ ΚΑΛΛΙΣΤΩ. Από το Πολεμικό Ναυτικό αναλαμβάνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες αντιμετώπισης του περιστατικού».

Το «Καλλιστώ»

Το πλοίο αποτελεί το ένα από τα 12 Ναρκοθηρευτικά τ. HUNT τα οποία κατασκευάστηκαν απο τα ναυπηγεία της VOSPER THORNYCROFT στο Πόρτσμουθ Αγγλίας. Είναι κατασκευασμένο από Πλαστικό Ενισχυμένο με Υαλονήματα (GRP) για ελαχιστοποίηση του μαγνητικού ίχνους και υψηλή αντοχή.

Καθελκύστηκε τον Ιούνιο του 1987 και αποδόθηκε στην ενεργό δράση τον Μάρτιο του 1989. Παρελήφθη από το Αγγλικό Ναυτικό με το όνομα HMSBERKELEYκαι χαρακτηριστικά Μ-40. Στις 6 Φεβρουαρίου 2001 ξεκίνησε η παραλαβή του πλοίου απο το Ελληνικό πλήρωμα εν όρμω Πόρτσμουθ Αγγλίας. Την 28 Φεβρουαρίου 2001 παρελήφθη από τον ΠΛΩΤΑΡΧΗ Ρ. Σ. ΣΑΛΒΕΤΑ ΠΝ και έλαβε το όνομα Ν/ΘΗ ΚΑΛΛΙΣΤΩ (Μ-63).

Μετά την παραλαβή το πλοίο παρέμεινε στον Ναύσταθμο του Πόρτσμουθ μέχρι τις 30 Μαρτίου 2001 οπότε και απέπλευσε και κινήθηκε προς Ν.Σ.Την 11 Απριλίου 2001 το πλοίο κατέπλευσε στο ΝΣ αφού διήλθε από τους λιμένες Μάλαγα και Μεσσήνη. Από τότε υπάγεται στη Διοίκηση Ναρκοπολέμου (ΔΝΑΡ).