Μαγιορκίνης: “Η επιδημία στη χώρα μας έδειξε επιθετική αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την προειδοποίηση απηύθυνε σήμερα ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την επιθετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο κ. Μαγιορκίνης, επεσήμανε πως παρατηρείται εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη. Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων συνδέεται με τη μετάβαση από τους ανοιχτούς σε κλειστούς χώρους και έδωσε παράδειγμα την εστίαση.

«Η όποια χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας έχει μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση στους κλειστούς χώρους», είπε και απηύθυνε έκκληση τήρησης του μέτρου της χρήσης μάσκας παντού, ειδικά σε κλειστούς χώρους. Και όπως είπε, σε περίπτωση που «δεν μπορείτε να φορέσετε μάσκα σε εσωτερικό χώρο να υπάρχει άφθονος εξαερισμός και τήρηση αποστάσεων».

Ο ίδιος τόνισε πως η ηλικιακή ομάδα 19-39 «έδωσε» αρκετά κρούσματα, ενώ υπήρξε αύξηση των διαγνώσεων και στην ηλικιακή ομάδα των 65+. Επιπλέον, επιβάρυνση υπάρχει και σε όσους έχουν ηλικία από 40 έως 65 ετών. «Στην Ελλάδα η επιδημία έδειξε επιθετική αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης και τόνισε πως στην Αττική η αύξηση είναι στο 30%.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χαραδαλιάς έδωσε διευκρινίσεις για τους κωδικούς που θα στέλνουν στο 13033 όσοι μένουν σε περιοχές που έχουν μπει σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι από σήμερα αλλάζει η καθημερινότητα των πολιτών σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες καθώς οι δύο περιοχές μπαίνουν σε καθεστώς ολικού lockdown. Οι δύο Περιφέρειες από τις 6 το πρωί και για τις επόμενες 14 ημέρες, έχουν μπει σε καθεστώς ολικού lockdown, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού παρουσίασαν τεράστια άνοδο την τελευταία εβδομάδα. Οι δύο Νομοί για το επόμενο διάστημα μπαίνουν για δεύτερη φορά από την αρχή της πανδημίας σε καραντίνα, με τις μετακινήσεις να γίνονται μόνο με την χρήση SMS.