Καθηγητής Αυγουλέας: Το χρέος της πανδημίας να θεωρηθεί πολεμικό χρέος

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το χρέος της πανδημίας να θεωρηθεί πολεμικό χρέος και να μεταφερθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης”, πρότεινε ο καθηγητής Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Αιμίλιος Αυγουλέας.

Όπως ανέφερε ο ιδιος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο κ. Αυγουλέας δήλωσε ότι «τα σενάρια των διεθνών οικονομικών οργανισμών, δηλ. του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. δίνουν ύφεση της τάξεως του 13 έως 15%, εφόσον η Ελλάδα μπει σε δεύτερο lockdown. Σήμερα είναι γύρω στο 9% με αυξητική τάση, εάν όμως ξεπεράσει το 12% θα είναι πάρα πολύ δύσκολα, σε σχέση με την αύξηση του χρέους και τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Τα χρήματα του Ταμείου Ανασυγκρότησης δεν θα έλθουν, όπως φαίνεται, μέχρι τον επόμενο Ιούνιο.

Και αυτό γιατί:

1. δεν έχει ακόμη κατατεθεί το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης,
2. υπάρχει μια διαρκής διαπραγμάτευση μεταξύ των μεγάλων παικτών και των θεσμών της ΕΕ που καθυστερεί τις εκταμιεύσεις
3. εκτός από την Ελλάδα, το μεγάλο ποσό των χρημάτων είναι σε δάνεια και όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι καταχρεωμένες και βεβαίως θέλουν να αποφύγουν τα δάνεια.

Μάλιστα ο ολλανδός κ. Ρούτε που έκανε τα πάντα για να μπλοκάρει το Ταμείο Ανασυγκρότησης και να μειώσει τον αριθμό των επιχορηγήσεων, είναι ο πρώτος που ζήτησε επιχορήγηση.

Ο κ. Αυγουλέας επεσήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει σχετικά με το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, να ζητήσει τρόπους αναδιάρθρωσής του μαζί με άλλες χώρες (Ιταλία, Ισπανία). Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος το χρέος της πανδημίας να θεωρηθεί χρέος εποχής πολέμου, πολεμικό χρέος, να μεταφερθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Αυτή είναι μια πρόταση του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Louiss και προέδρου του συνδέσμου του Ιταλικού ΣΕΒ Stefano Micossi , του καθηγητή στο LSE Paul De Grauw και δική μου.

Επειδή θα χρειαστούν κρατικές δαπάνες για να ενισχυθούν οι πληττόμενοι και να χρηματοδοτηθεί μετά το lockdown η ελληνική οικονομία, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση ίσως και σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση, να αντιμετωπίσει το χρέος ως εθνική συμφορά και να καταθέσει από κοινού με τους άλλους εταίρους προτάσεις έτσι ώστε το χρέος covid να θεωρηθεί χρέος πολεμικής περιόδου.

Τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί για την αντιμετώπιση των αναγκών της πανδημίας, να αντικατασταθούν με ομόλογα χωρίς ημερομηνία λήξεως και πολύ χαμηλό επιτόκιο που θα διακρατήσει το ΕΜΣ».