Σουέζ: Μείωση διέλευσης δεξαμενόπλοιων καταγράφει η BIMCO

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Μείωση του αριθμού διελεύσεων δεξαμενόπλοιων  από τη Διώρυγα του Σουέζ της τάξης του 27% για τον Οκτώβριο κατέγραψε η BIMCO λόγω της υποτονικής ανάγκης για μεταφορά πετρελαίου μετά την πτώση του Απριλίου στις τιμές του πετρελαίου που ενίσχυσε τη ζήτηση για δεξαμενόπλοια.

Η μειωμένη ανάγκη για δεξαμενόπλοια αποτελεί συνέχεια της μείωσης της ζήτησης πετρελαίου, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν νέα μέτρα για να αποκρούσουν την εξάπλωση της πανδημίας.

Στατιστικά η BIMCO ανέφερε ότι 3.708 πετρελαιοφόρα πέρασαν από τη Διώρυγα του Σουέζ μεταξύ 1 Ιανουαρίου και 31 Οκτωβρίου, αντιπροσωπεύοντας 76 λιγότερες διελεύσεις πετρελαιοφόρων ή μείωση 2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η πτωτική πορεία στη ζήτηση δεξαμενόπλοιων πιθανώς να ανατραπεί προσεχώς καθώς η αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου από τη Λιβύη θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την προσφορά και τα αποθέματα αργού πετρελαίου τους επόμενους μήνες.

Η ποσότητα του πετρελαίου που προέρχεται από τη Λιβύη δεν έχει ανώτατο όριο, καθώς η βορειοαφρικανική χώρα εξαιρείται από την τρέχουσα συμφωνία παραγωγής μεταξύ των μελών του Οργανισμού των Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου και των χωρών εταίρων.