Αμετάβλητες οι διατάξεις για τα πλωτά εφοδιαστικά μέσα – Καμία ανοχή στο λαθρεμπόριο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Ξεκάθαρες απαντήσεις σε στελέχη της εγχώριας πετρελαϊκής αγοράς που υποστήριζαν πως  η κυβέρνηση ετοιμάζει διάταξη με την οποία θα ανοίξει «παράθυρο» στη λαθραία διακίνηση ναυτιλιακών καυσίμων έδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζοντας πως δεν θα επέλθει καμία αλλαγή στο συγκεκριμένο πεδίο με το νέο νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο.

Πληροφορίες από επιχειρήσεις του κλάδου πετρελαιοειδών, ανέφεραν πως το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να επιτρέψει στα πλωτά εφοδιαστικά μέσα ανεξαρτήτως χωρητικότητας να αναγνωρίζονται ως φορολογικές αποθήκες και μάλιστα χωρίς απαγόρευση της μετακίνησής τους. Σήμερα η μέγιστη χωρητικότητα πλοίου (σλέπι) που αναγνωρίζεται ως φορολογική αποθήκη είναι τα 2.500 m3.

Τι θα σήμαινε αυτό; Πως αν ίσχυαν οι σχετικές πληροφορίες η διανομή του αφορολόγητου πετρελαίου-transit θα ήταν ουσιαστικά ανεξέλεγκτη, καθώς τα πλωτά εφοδιαστικά μέσα θα μπορούσαν να φορτώνουν το μέγιστο της χωρητικότητάς τους, να αποθηκεύουν το καύσιμο στις δεξαμενές τους και να παραμένουν στο αγκυροβόλιο μέχρι να λάβουν παραγγελία προς πώληση.