Από την διαχείριση πλοίων το 4,8% του ΑΕΠ της Κύπρου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η συνεισφορά της διαχείρισης πλοίων για το πρώτο εξάμηνο του 2020, ανέρχεται στα 484 εκατ. ευρώ ή στο 4,8% στο ΑΕΠ της Κύπρου.

Το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο Κύπρου εκφράζει την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της Έρευνας Εταιρειών Διαχείρισης Πλοίων που δημοσιεύτηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, και αφορούν στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι παρόλο που τα αποτελέσματα δείχνουν τα έσοδα της βιομηχανίας από τις εταιρείες διαχείρισης πλοίων στην Κύπρο, να έχουν ελαφρώς μειωθεί σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2019, η διαφορά στη συνεισφορά στο ΑΕΠ της Μεγαλονήσου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 είναι μόλις στο 0,1%.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, αναφέρει, ελήφθησαν υπόψιν και οι επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στη Ναυτιλιακή Βιομηχανία, που είχε ως αποτέλεσμα σειρά ταξιδιωτικών περιορισμών και άλλων μέτρων, σε συνδυασμό με πτωτικές τάσεις που σημειώθηκαν στον παραγωγικό τομέα, γεγονός που επηρέασε αρνητικά και τις ναυλαγορές.

Η επιβατηγός ναυτιλία είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, ενώ όσον αφορά την εμπορική ναυτιλία (π.χ. φορτηγά πλοία, δεξαμενόπλοια, πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου), ο αντίκτυπος ήταν σαφώς μικρότερος.

Συνεπώς, σημειώνει, οι επιπτώσεις αντικατοπτρίζονται επίσης και στα έσοδα της Κυπριακής Ναυτιλιακής Βιομηχανίας. Παρά το γεγονός πως η Κυπριακή Ναυτιλία διανύει μια κρίσιμη περίοδο, αναμένεται ανάκαμψη μόλις καταργηθούν οι περιορισμοί παγκοσμίως.

“Σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι, πάρα το γεγονός ότι οι εταιρείες διαχείρισης πλοίων στην Κύπρο λειτουργούν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, κατάφεραν να διατηρήσουν τη σημαντική συνεισφορά τους στην εθνική οικονομία της χώρας”, καταλήγει η έρευνα.