Ποια είναι η AXIS SA που ζητά την διακοπή εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Ποια είναι η AXIS SA που ελέγχει το 24,02% των μετοχών της “Νεώριον Συμμετοχών” ; Ποιοι είναι οι μέτοχοι της ; Γιατί αποφάσισαν τώρα να ζητήσουν με εξώδικο τους την σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της “Νεώριον Συμμετοχών” με θέμα την διακοπή της διαδικασίας εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, αλλά και την ακύρωση της εξυγίανσης των Ναυπηγείων Σύρου ;

Ουδείς γνωρίζει οτιδήποτε για την εν λόγω εταιρία και το μυστήριο γύρω από την AXIS γίνεται ακόμη πιο μεγάλο δεδομένου πως ο κ. Νίκος Ταβουλάρης εμφανίζεται να διευκρινίζει ότι ο γιος του Γιάννης Ταβουλάρης κάτοχος των μετοχών της, τις έχει παραχωρήσει εδώ και χρόνια και αφενός δεν έχει καμιά σχέση με την AXIS, αφετέρου δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι μέτοχοι της.

Τα σενάρια που διακινούνται γύρω από την AXIS είναι πολλά. Ποιος, πότε, που, πως…Ουκ έστι αριθμός…Και εν τέλει αν το αίτημα της περιορίζονταν μόνο στα Ναυπηγεία της Σύρου θα ήταν μια κίνηση που θα μπορούσε κανείς να την εντάξει στην κατηγορία ενός ακήρυχτου επιχειρηματικού πολέμου και θα τελειώναμε.

Αλλά η AXIS στην πρόταση της συμπεριλαμβάνει και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, για τα οποία ως γνωστόν η πρόταση εξυγίανσης τους περιλαμβάνει και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού.

Έτσι ξαφνικά η AXIS αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι ηθελημένα ή αθέλητα με την κίνηση της θέτει υπό αίρεση, όχι μόνο την προσπάθεια εξυγίανσης και επιστροφής στην κανονικότητα μια σημαντικής ναυπηγικής μονάδας της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και την προσπάθεια της κυβέρνησης να θωρακίσει την εθνική άμυνα της χώρας ιδιαίτερα αυτή την χρονική στιγμή κατά την οποία η Τουρκία συνεχίζει σταθερά την προκλητική συμπεριφορά της.

Μοιραία λοιπόν είναι λογικό να αναρωτιέται κανείς τι ακριβώς κάνει η AXIS και τελικά ποιος είναι ο στόχος της.

Να κόψει την φόρα του κ. Πάνου Ξενοκώστα ; Να δημιουργήσει προσκόμματα στην αμερικανική εμπλοκή στο πλάνο εξυγίανσης ; Να ακυρώσει την προσπάθεια του Πολεμικού Ναυτικού να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα ενίσχυσης του ;

Η κάθε μια από τις παραπάνω ερωτήσεις έχει την δική της απάντηση. Και θα έχει πολύ ενδιαφέρον η εξέλιξη μετά την απόφαση της “Νεώριον Συμμετοχών” να ζητήσει την συνδρομή των Εισαγγελικών Αρχών για να δούμε εν τέλει ποιος κάνει τι και που το πάει…

Διότι αν ο στόχος της AXIS είναι ο κ. Ξενοκώστας ποσός μας ενδιαφέρει. Ας πάνε να τα βρουν.

Αν είναι η αμερικανική εμπλοκή η κυβέρνηση οφείλει να γνωρίζει ποια γεωστρατηγικά παιχνίδια παίζονται στην Ελευσίνα.

Αν όμως στόχος είναι η διακοπή του προγράμματος ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού, το πράγμα αλλάζει. Και αλλάζει σημαντικά.

Συνεπώς για να δοθούν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δεν φτάνει μόνο ένας Εισαγγελέας. Χρειάζεται να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση και να εμπλακούν και άλλοι κρατικοί μηχανισμοί να ερευνήσουν την AXIS και μακάρι στο τέλος να αποδειχθεί πως απλά κάποιος ή κάποιοι απλά πιστεύουν πως μπορούν να κάνουν καλύτερα την δουλειά από τον κ. Ξενοκώστα και δεν παίζει τίποτε άλλο…

Εξάλλου, η πλήρης αποσαφήνιση του τι συμβαίνει με την AXIS, είναι κάτι που θα πρέπει να ενδιαφέρει και την ίδια την AXIS. Δεν πρέπει οι μέτοχοι της να επιτρέψουν να αναπτύσσονται διάφορα σενάρια γύρω από την εταιρία.

Τέλος και για την ιστορία και μόνον στις 27 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία κατάθεσης των οικονομικών προσφορών για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ).

Το ενδιαφέρον είναι ζωηρό και όπως όλα δείχνουν ως τώρα θα έχουμε τουλάχιστον τρεις προσφορές. Βασικός διεκδικητής και πάλι η Onex με τη συνεργασία του DFC, καθώς στόχος των Αμερικανών είναι να δημιουργήσουν ένα σημαντικό ναυπηγικό κέντρο στην Ελλάδα, το οποίο θα αποτελείται από τα Ναυπηγεία Σύρου, Ελευσίνας και Σκαραμαγκά. Την συμμετοχή του στον διαγωνισμό έχει κάνει γνωστή και ο Έλληνας επιχειρηματίας Θεόφιλος Πριόβολος, ενώ σύμφωνά με πληροφορίες τη πιθανή συμμετοχή τους εξετάζουν ο Γερμανικός Όμιλος Lurssen καθώς και ο Ολλανδική Damen Group.