Η νίκη Μπάιντεν φέρνει κέρδη στις ευρωαγορές

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Με θετικά πρόσημα κινούνται οι ευρωαγορές στον απόηχο της νίκης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 1,46% στις 371,74 μονάδες με τον της αυτοκινητοβιομηχανίας να καταγράφει άνοδο 2,3% και να ηγείται των κερδών.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX κερδίζει 2,03%, ο βρετανικός FTSE 100 προσθέτει 1,68% και ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 1,82%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 1,77% και ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει κέρδη 2,06%.

Στα μάκρο, οι γερμανικές εξαγωγές συνέχισαν την ανάκαμψη τους τον Σεπτέμβριο, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, σημειώνοντας αύξηση 2,3% σε σχέση με τον Αύγουστο σε προσαρμοσμένους όρους. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει 2,4% αύξηση στις εξαγωγές σε προσαρμοσμένους όρους.

Τον Σεπτέμβριο, οι εισαγωγές μειώθηκαν 0,1% σε μηνιαία βάση, όπως επισημαίνεται από τα στοιχεία προσαρμοσμένα για εποχικές μεταβολές και ημερολογιακές επιδράσεις.

Σε σχέση με τον Φεβρουάριο, τον μήνα πριν από την πανδημία, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,7% και οι εισαγωγές μειώθηκαν 5,7%.

Το εμπορικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 17,8 δισ. ευρώ σε ημερολογιακά και εποχικά προσαρμοσμένους όρους τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Destatis. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πλεόνασμα 16 δισ. ευρώ.

Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στα 109,8 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν στα 89 δισ. ευρώ. Από τις εξαγωγές, τα 59,1 δισ. ευρώ είχαν προορισμό κράτη-μέλη της ΕΕ και τα 50,7 δισ. ευρώ σε άλλες χώρες.