Μητσοτάκης : “Η συμφωνία με την COSCO είναι επωφελής για την Ελλάδα”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την κυβερνητική θέση για τις επενδύσεις της Cosco στον ΟΛΠ διατύπωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο 5ο EU – Arab World Summit, σχολιάζοντας για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τον κινεζικό όμιλο και τις επενδύσεις που πρέπει να κάνει ο Οργανισμός Λιμένα Πειραιά.

Ειδικότερα απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις επενδύσεις της COSCO και το κατά πόσο συμμερίζεται την άποψη ότι οι Κινέζοι χρησιμοποιούν ως Δούρειο Ίππο την Ελλάδα για να “εισβάλει” στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ανησυχία που έχουν και οι ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν έχει σχηματίσει μια τέτοια εικόνα. Αντίθετα επεσήμανε ότι η συμφωνία με την COSCO είναι μια καλή συμφωνία για την Ελλάδα.

Αναγνώρισε ωστόσο ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην εκτέλεση κάποιων επενδύσεων εκ μέρους της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, εξέφρασε όμως την βεβαιότητα ότι το θέμα αυτό θα επιλυθεί.

Ο Πειραιάς”, είπε, “μεταμορφώθηκε σε ένα πολύ πετυχημένο λιμάνι. Καταστήσαμε σαφές πως θέλουμε να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου. Είναι ένα φυσικό σημείο εισόδου για αγαθά προς την Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο. Θέλουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε έναν διαμετακομιστικό κόμβο. Δεν μπορεί να τα βάλει κανείς με τη γεωγραφία. Χρειάζονται οκτώ με εννέα λιγότερες ημέρες για τα πλοία που έρχονται από τον Κόλπο και την Ανατολική Ασία να φτάσουν στην Ευρώπη.

Δεν είμαι διατεθειμένος”, τόνισε, “να εγκαταλείψω αυτή την ευκαιρία για τη χώρα. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν μπορεί κάποιος να πάρει το λιμάνι μαζί του και να φύγει. Υπογράψαμε μία σύμβαση μακροπρόθεσμης παραχώρησης. Θεωρούμε πως η συγκεκριμένη συμφωνία είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές”, κατέληξε.