Διόρθωσαν οι αποδόσεις των ομολόγων μετά την είδηση για το εμβόλιο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Διόρθωσε η αγορά ομολόγων μετά την είδηση για το εμβόλιο της Pfizer. Νωρίτερα, οι αποδόσεις είχαν υποχωρήσει σε νέο ιστορικό ρεκόρ με την απόδοση μάλιστα του 5ετούς ομολόγου για πρώτη φορά να γίνεται αρνητική.

Οι τιμές και οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων στη δευτερογενή αγορά σήμερα ακολούθησαν την κίνηση του παιδικού παιγνιδιού «γιο -γιο».

Τόσο τα ελληνικά όσο και τα ιταλικά ομόλογα υποχώρησαν λίγες ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης σε νέο ιστορικό ρεκόρ, υπό την ψυχολογική πίεση που έχει προκαλέσει η έξαρση της πανδημίας, γεγονός που στρέφει τους επενδυτές σε ασφαλείς τοποθετήσεις.

Καθοριστικός ο ρόλος της ΕΚΤ

Παράλληλα οι εντεινόμενες παρεμβάσεις της ΕΚΤ στην αγορά των ομολόγων συμβάλλουν καθοριστικά στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων.

Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε έως το 0,73%, ενώ η απόδοση του 5ετούς για πρώτη φορά στην ιστορία του υποχώρησε κάτω από το 0 και συγκεκριμένα στο -0,017%.

Ωστόσο το κλίμα άλλαξε νωρίς το απόγευμα μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης για τα θετικά αποτελέσματα από τις δοκιμές του εμβολίου των Pfizer/Biontech.

Η είδηση αναπτέρωσε το ηθικό των επενδυτών καθώς δημιούργησε βάσιμες ελπίδες για μία γρήγορη αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και του περιορισμού των δυσμενών οικονομικών επιπτώσεων που αυτή προκαλεί.

Τα νέα τα υποδέχθηκαν θετικά οι χρηματιστηριακές αγορές, όμως οι τιμές των ομολόγων πιέστηκαν.

Έτσι νωρίς το απόγευμα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αυξήθηκε στο 0,867% και του 5ετούς στο 0,090%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 324 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 106 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,73% έναντι -0,51% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,54%.

Στην αγορά συναλλάγματος, υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά την άνοδο που κατέγραψε το πρωί, με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1813 δολ., από 1,1881 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,1883 δολ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ