Tην δική της παρέμβαση κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας -δίπλα στον Βασίλη Κικίλα- έκανε και η Αναστασία Κοτανίδου, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.
Βασιζόμενη στα στοιχεία των ΜΕΘ και εξηγώντας για το που βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, η καθηγήτρια είπε ότι: «Οι εντατικολόγοι τόσα χρόνια ζητάμε μεταξύ άλλων αύξηση ΜΕΘ και είναι η πρώτη φορά που αυτά που ζητάμε γίνονται, αυτά που γίνονται δεν είναι απλώς θετικά, είναι άριστα».
«Φάνηκε ότι το ΕΣΥ είναι ο πυλώνας του συστήματος υγείας. Η καρδιά του συστήματος υγείας, είναι οι ΜΕΘ που καλούνται 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά. Δεν είναι μόνο τα μηχανήματα. Οι ΜΕΘ είναι το ιατρικό προσωπικό μέχρι τις καθαρίστριες. Δουλεύουν νυχθημερόν για να σώσουν την ζωή των ανθρώπων. Οι ΜΕΘ δεν είναι ένας χώρος για να καταλήξουν οι ασθενείς εν ηρεμία, αλλά για να επιστρέψουν υγιείς στην καθημερινότητά τους».
Κοτανίδου: «60 θάνατοι ανά 1 εκατ. πληθυσμού στην Ελλάδα από κορωνοϊό»
Η κ. Κοτανίδου, είπε χαρακτηριστικ΄`: «Από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσηλευθεί πάνω από 900 άνθρωποι σε ΜΕΘ και έχουν εξέλθει πάνω από 330. Το ποσοστό θνητότητας είναι μεγάλο, αλλά ικανοποιητικό αν αναλογιστεί κανείς τα διεθνή στοιχεία. Αυτό το οφείλουμε στο υγειονομικό προσωπικό. Η θνητότητα στην Ελλάδα είναι 60 ασθενείς ανά 1 εκατ. πληθυσμού. Εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό σε σχέση με όλες τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής».