Λαγκάρντ: Ασταθής παραμένει η οικονομική ανάκαμψη ακόμη και με εμβόλιο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε σήμερα ότι, ακόμα και με ένα εμβόλιο, η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη κινδυνεύει να είναι «ασταθής», ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης των θεραπειών.

«Παρόλο που οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με το εμβόλιο φαίνονται ενθαρρυντικές, η ανάκαμψη μπορεί να μην είναι γραμμική αλλά μάλλον ασταθής», δήλωσε η Λαγκάρντ, κατά την έναρξη ετήσιου φόρουμ κεντρικών τραπεζών.

Οι διεθνείς χρηματαγορές κατέγραψαν τη Δευτέρα εντυπωσιακές επιδόσεις στον απόηχο της είδησης πως το εμβόλιο για την καταπολέμηση της πανδημίας που αναπτύσσουν από κοινού οι Pfizer και η BioNTech αποτρέπει πάνω από το 90% των λοιμώξεων κορωνοϊού.

Ωστόσο, η εμπορική διάθεση του εμβολίου δεν είναι τόσο κοντά όσο πιστεύουν κάποιοι και υπάρχουν αρκετά στάδια που πρέπει να μεσολαβήσουν προκειμένου να εμβολιαστεί ικανός αριθμός πολιτών σε όλο τον κόσμο.

Το χρονικό διάστημα από την ανακοίνωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου μέχρι την εμπορική του διάθεση, είναι ένας χρόνος που για τις αγορές θα είναι χρόνος υψηλής μεταβλητότητας.

Ωστόσο, μέχρι να δοθούν στα κράτη οι απαραίτητες δόσεις του εμβολίου και μέχρι να γίνει ο εμβολιασμός ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού θα απαιτηθεί χρόνος. Ενδιάμεσα όλες οι χώρες διεθνώς θα πρέπει να παλέψουν με την πανδημία του κορωνοϊού η οποία βρίσκεται σε έξαρση. Αυτή η σύνθετη κατάσταση αναμένεται να προκαλέσει αυξημένη ευαισθησία στις αγορές και οι διακυμάνσεις εκτιμάται πως θα είναι μεγάλες και σημαντικές.

Είναι ενδεικτικό πως εάν το lockdown του Νοεμβρίου επεκταθεί και το Δεκέμβριο τότε οι απώλειες για το ελληνικό ΑΕΠ ενδέχεται να ξεπεράσουν το 6% αθροιστικά στο δίμηνο.