Εξοικονομώ κατ’ οίκον: Πάνω από 300 εκατ. ευρώ η ετήσια εξοικονόμηση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τις δαπάνες ενέργειας (σ.σ. ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) γλιτώνουν τα περίπου 90.000 νοικοκυριά, τα οποία έχουν ενταχθεί στα προγράμματα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πρόκειται για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, οι οποίες υλοποιήθηκαν με χρηματοδότηση από τα προγράμματα του 2011 – 2019 και οι οποίες οδήγησαν σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας έως και 95%, με την ετήσια εξοικονόμηση να ξεπερνάει το 1,8 δισ. κιλοβατώρες.

Η μείωση δε, είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή στις κατοικίες, οι οποίες πριν την ένταξη στα προγράμματα κατατάσσονταν στις χαμηλότερες κατηγορίες. Χαρακτηριστικά, κατοικίες της κατηγορίας Η, οι οποίες κατανάλωναν 580 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως, μετά τις παρεμβάσεις αναβαθμίστηκαν στην κατηγορία Α+ και πλέον καταναλώνουν μόλις 28 κιλοβατώρες.

Αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο αναμένεται το όφελος και για όσους ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», το οποίο προβλέπει μεγαλύτερα ποσοστά επιδότησης (έως 95% για τις λιγνιτικές περιοχές), υψηλότερους ενεργειακούς στόχους (σ.σ. βελτίωση της ενεργειακής κατάταξης κατά τρεις τουλάχιστον βαθμίδες) αλλά και επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκού και συστημάτων αποθήκευσης.

Ο Οδηγός του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, θα δημοσιευθεί αύριο, Δευτέρα, ενώ άμεσα θα ξεκινήσει και η εικονική λειτουργία της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ