Μετά από 3 χρόνια θα επιστρέψει η Ελλάδα σε πλεονάσματα – Τι προβλέπει η Κομισιόν για το χρέος

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Από το 2023 θα επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε πλεονάσματα με το χρέος να εκτιμάται βιώσιμο, όμως θα φτάσει υψηλά επίπεδα το 2020. Στην 8η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας η Κομισιόν αναφέρει πως τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα έχουν προσωρινό χαρακτήρα και η οικονομία προβλέπεται να επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης το 2021 και τότε η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ θα έχει πτωτική τάση. Ιδιαίτερη σημασία έχει η νέα ανάλυση της Επιτροπής για τη βιωσιμότητα, όπου στο βασικό σενάριο εκτιμά πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης αναμένεται να κινηθούν περίπου στο 15% του ΑΕΠ για τα επόμενα 20 χρόνια, πριν μειωθούν σε περίπου 13% του ΑΕΠ έως το 2060.

Στο δυσμενές σενάριο, η Κομισιόν, αναφέρει πως αν η ανάπτυξη εμφανίζει υστέρηση, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα υπερβαίνουν το 20% του ΑΕΠ από τα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Σημειώνεται πως η Κομισιόν προβλέπει ύφεση 9% το 2020 και ανάκαμψη 5% το 2021, ενώ σχετικά με το χρέος δείχνει αύξηση από 180,5% του ΑΕΠ το 2019 σε πάνω από 207% το 2020. Το οικονομικό επιτελείο με τα αναθεωρημένα στοιχεία ανα χείρας οδεύει στην κατάθεση του προϋπολογισμού την Παρασκευή όπου μετά το νέο lockdown τείνει σε διψήφια νούμερα ως προς την ύφεση και με αυξήσεις στην πορεία του ελλείμματος.

Σημειώνεται πως στον προϋπολογισμό προσμετρώνται -στη δυναμική της ανάπτυξης του 2021- οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης δίνοντας ένα επιπλέον 2% στο ρυθμό του ΑΕΠ. Ο εκτιμήσεις της κυβέρνησης για φέτος δείχνουν ύφεση κοντά στο 10% και ανάκαμψη στο 5% το 2021.

Πόση είναι η ρευστότητα

Στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει πως το απόθεμα ρευστότητας είναι κοντά στα επίπεδα προ κρίσης και τονίζει ότι το μαξιλάρι της γενικής κυβέρνησης ανέρχεται πλέον στα 34,5 δισεκατομμύρια ευρώ (τέλος Σεπτεμβρίου), με το υπόλοιπο των ταμειακών διαθεσίμων να παραμένει αμετάβλητο στα 15,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα συνολικά αποθεματικά γενικής κυβέρνησης, όπως αναφέρει, θα ήταν επαρκή για την κάλυψη περίπου δύο ετών χρηματοδοτικών αναγκών χωρίς περαιτέρω εκδόσεις ομολόγων. Αναφέρει πως ο στόχος του πρωτογενούς ελλείμματος στον προϋπολογισμό του 2021 είναι στο 1,1% του ΑΕΠ, έναντι διαφορετικής εκτίμησης (και λόγω μεθοδολογίας) της Κομισιόν στο 3,6% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με την Επιτροπή το 2022 θα μειωθεί σε έλλειμμα 0,8% και από το 2023 θα γυρίσει σε πλεόνασμα 2,2%.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην έκθεση Νοεμβρίου για την οικονομία, τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι η ύφεση θα ξεπεράσει τελικά το 9,8% που είχε αρχικά εκτιμηθεί ως «δυσμενές σενάριο». Το πρωτογενές έλλειμμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης για το 2020 ενδέχεται να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ. Ως συνεπακόλουθο αναμένεται μεγάλη αύξηση του δημοσίου χρέους, το οποίο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το 2020 άνω του 200% του ΑΕΠ.

Υπογραμμίζεται πως η εκτίμηση για  μεγέθυνση του ΑΕΠ το 2021 κατά 7,5% είναι εξαιρετικά αμφίβολη και οι κύριοι παράγοντες κινδύνου εστιάζουν στη χαμηλότερη από όσο προβλεπόταν επίδοση της οικονομίας το 2020, στη συνέχιση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας, σε αβεβαιότητες για το Ταμείο Ανάκαμψης, στην ασθενή ανάκαμψη της απασχόλησης και των αμοιβών, στην επιφυλακτική δημοσιονομική πολιτική και στην ενδεχόμενη γεωπολιτική αστάθεια.