Πέτσας: “Είναι πολύ μακριά τα Χριστούγεννα”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Κλείνει από αύριο το πρωί στις 06.00 η πύλη εισόδου στην Ελλάδα της Κρυσταλοπηγής, ενώ στα βόρεια σύνορα της χώρας  θα παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες εισόδου της Κακαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα. Από τη Νυμφαία θα διέρχονται μόνο φορτηγά αυτοκίνητα.

Εξάλλου, όσοι εισέρχονται στη χώρα εκτός από την υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ PCR 72 ωρών θα υποβάλλονται και σε rapid test. Όσοι ανιχνεύονται ως αρνητικοί θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα και να πηγαίνουν στον προορισμό τους με βάση τα σχετικά PLF που θα πρέπει να κατέχουν.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, ενώ αναφορικά με την Βόρειο Ελλάδα, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι δυνάμεις των ελεγκτικών σωμάτων, ενώ σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δημοτική αστυνομία θα αυστηροποιηθούν περαιτέρω οι έλεγχοι τόσο στις μετακινήσεις όσο και στους χώρους εργασίας”.

“Η κατάσταση”, είπε, “παραμένει κρίσιμη. Τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ έδειξαν ότι οι δείκτες θετικότητας σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα αν αναλογιστούμε ότι είμαστε σε καθεστώς lockdown για εβδομάδες. Αυτό αποδεικνύει ότι οι πολίτες σε πολλές περιοχές επιδεικνύουν πολύ πιο χαλαρή συμπεριφορά από ότι επιβάλουν οι συνθήκες”.

“Η χαλαρή συμπεριφορά όλων μας”, πρόσθεσε, “θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε καθυστέρηση της οριζόντιας άρσης του lockdown. Η κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα οφείλει να λάβει πρόσθετα μέτρα»,

“Καταλαβαίνουμε”, ανέφερε, “ότι υπάρχει κόπωση στην κοινωνία. Τώρα ωστόσο μετά τις καθημερινές ανακοινώσεις για τα εμβόλια βλέπουμε μία αχτίδα φωτός. Ξέρουμε ότι θα φτάσει το τέλος αυτής της παγκόσμιας περιπέτειας. Όμως μέχρι τότε ας συνεχίσουμε την προσπάθεια”.

“Είναι μακριά τα Χριστούγεννα…”

Απαντώντας σε  ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το τι θα γίνει με το lockdown κατά την περίοδο των εορτών, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι “Είναι πολύ μακριά τα Χριστούγεννα. Έχουμε αρκετά ορόσημα μπροστά μας. Σκοπός είναι να λειτουργήσει η αγορά και να κάνουμε Χριστούγεννα όσο πιο κοντά στην κανονικότητα γίνεται. Αυτό που έχει σημασία είναι να αξιολογούμε και να τηρούμε συνεχώς τα μέτρα. Αν τηρούμε τα μέτρα δεν χρειάζεται ούτε να παίρνουμε πρόσθετα ούτε να παρατείνουμε αδικαιολόγητα το lockdown. Δεν είναι όμως της στιγμής να μιλάμε τώρα για το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος όταν αντιμετωπίζουμε αυτό τον πόλεμο που έχουμε μπροστά μας”, ανέφερε.