Τουρκία: Ράλι για τη λίρα μετά την αύξηση των επιτοκίων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της κατά 475 μονάδες βάσης προχώρησε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας,μετά την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να απολύσει τον προηγούμενο κεντρικό τραπεζίτη και να κάνει αποδεκτή την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο της σήμερα στο 15,00% από 10,25% που ήταν προηγουμένως.

Συγκεκριμένα η επιτροπή νομισματικής πολιτικής με επικεφαλής τον διοικητή Naci Agbal, αύξησε το επιτόκιο επαναχρηματοδότησης μιας εβδομάδας στο 15%, όπως προβλεπόταν από τους περισσότερους αναλυτές. Επίσης, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι όλη η χρηματοδότηση θα παρασχεθεί μέσω του βασικού επιτοκίου πολιτικής.

Η λίρα ενισχύεται 2,5% λίγο μετά από την ανακοίνωση της απόφασης, και τώρα διαμορφώνεται στις 7,5765 έναντι του δολαρίου.

“Η Επιτροπή έχει αποφασίσει να εφαρμόσει μια διάφανη και ισχυρή νομισματική σύσφιξη προκειμένου να εξαλείψει τους κινδύνους για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη συγκράτηση των πληθωριστικών προσδοκιών και την αποκατάσταση της διαδικασίας αποπληθωρισμού”, ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Η απόφαση υποδηλώνει ότι σε αντίθεση με τον προκάτοχο του, ο Agbal έχει την στήριξη του προέδρου Erdogan για μια πιο “ορθόδοξη” προσπάθεια προστασίας της λίρας και μείωσης του πληθωρισμού.

Αφού υποστήριξε επί μακρόν τη θεωρία ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν αντί να μειώνουν τον πληθωρισμό, ο πρόεδρος δεσμεύτηκε να στηρίξει τα νέα οικονομικά στελέχη με φιλικές προς τις αγορές πολιτικές, μετά από την υποχώρηση του νομίσματος σε ιστορικά χαμηλά.

Το νόμισμα είχε τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των αναδυόμενων αγορών το 2020 μέχρι τις 7 Νοεμβρίου που διορίστηκε ο Agbal, και την παραίτηση του γαμπρού του Erdogan από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας αναφέρει ότι η νομισματική αρχή θα χρησιμοποιήσει το επιτόκιο αναχρηματοδότησης μιας εβδομάδας για να χρηματοδοτήσει τις εμπορικές τράπεζες, σε ένα βήμα προς μια πιο προβλέψιμη πολιτική.