ΕΛΛΑΔΑ

Καθηγητής Βατόπουλος: “Να επιβληθεί αυστηρότερο lockdown τύπου Κίνας”

Για την αναγκαιότητα λήψης πιο σκληρών μέτρων, προκειμένου να ελεγχθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, μίλησε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βατόπουλος πρότεινε μέτρα “τύπου” Ουχάν, δηλαδή Κίνας, για 10-15 ημέρες, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού και να αποσυμφορηθεί το εθνικό σύστημα υγείας.

«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Περιμέναμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει μια μείωση, ωστόσο τα κρούσματα επιμένουν. Έχει αρχίσει να ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, ωστόσο είμαστε ακόμα πολύ ψηλά» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα. «Πρέπει να γίνουμε πιο αυστηροί, πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα. Στην Κίνα έβγαινε ένας άνθρωπος μια φορά την εβδομάδα για να πάει σούπερ μάρκετ».

««Ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας, ήδη από τον Αύγουστο, είναι ότι υπάρχει διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Φοβάμαι ότι αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, θα θρηνήσουμε θύματα που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δεν θα μπορούν να νοσηλευτούν» υπογράμμισε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι «το βλέπουμε μπροστά μας να γίνουμε Ουχάν».

«Επειδή η κατάσταση είναι απρόβλεπτη, μπορεί αύριο να διπλασιαστούν τα θύματα» είπε και επανέλαβε πως «πρέπει να πάρουμε μέτρα τύπου Ουχάν ή Μαρτίου, άμεσα, αύριο» σημείωσε ο κ. Βατόπουλος και εξήγησε:

«Στην Ουχάν έβγαινε μια φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή. Ένα lockdown τύπου Ουχάν για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυρμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού» τόνισε ο κ. Βατόπουλος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ