ΕΛΛΑΔΑ

Παρατηρητήριο Covid: Ο δείκτης μετάδοσης (Rt) στην Ελλάδα αγγίζει το 1,3 – Στο 1,2 για την Αττική

“Πολεμικές” διαστάσεις λαμβάνει η διασπορά της πανδημίας στην Ελλάδα, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο δείκτης μετάδοσης (δείκτης Rt) αγγίζει το 1,3 για την επικράτεια και το 1,2 για την περιφέρεια Αττικής.

Αυτό αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid (23η έκθεση προόδου που αφορά το διάστημα 5 έως 11 Νοεμβρίου).

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 39 έτη. Επίσης, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων υπερτριπλασιάστηκε σε 33,7 (από 10 στην προηγούμενη έκθεση) και το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σημαντικά σε 297 (από 179), που αποτελεί τη νέα υψηλότερη τιμή από την αρχή της κρίσης.

“Η επιδεινούμενη κατάσταση απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί” τονίζεται στην έκθεση.

Πάντως, σύμφωνα με τα τελευταία διεθνή δεδομένα (10/11/20), η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάταξη με γνώμονα τον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκατ. κατοίκους.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα με 79,2 θανάτους βρίσκεται στην 94η θέση στον κόσμο και στη 21η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών.
Ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 162,2 θάνατοι, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκατ. κατοίκους είναι 437,5.

Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων μειώθηκε σε 16 (από 23 ημέρες στην προηγούμενη έκθεση) και των θανάτων σε 30 (από 45 ημέρες).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ