Και τρίτο κύμα πανδημίας αναμένει ο ΠΟΥ στην Ευρώπη στις αρχές του 2021

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη στις αρχές του 2021 αναμένει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αν επαναληφθεί, όπως αναφέρουν στελέχη του, η αποτυχία των κυβερνήσεων να κάνουν αυτό που χρειαζόταν ώστε να είχε προληφθεί το δεύτερο κύμα.

Στην Ευρώπη υπήρξε μια ύφεση της πανδημίας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ τώρα καταγράφεται και πάλι μια ανοδική τάση. Η Γερμανία και η Γαλλία είδαν τα κρούσματα τους νέου μεταλλαγμένου κορωνοϊού να αυξάνονται συνολικά κατά 33.000. Την ίδια ώρα Ελβετία και Αυστρία καταγράφουν κάθε μέρα χιλιάδες νέα κρούσματα, ενώ στην Τουρκία καταγράφηκε νέο ρεκόρ 5.532 νέων κρουσμάτων.

Όπως αναφέρουν στελέχη του ΠΟΥ η κίνηση της Ελβετίας να επιτρέψει το σκι (με υποχρεωτική χρήση μάσκας στα τελεφερίκ) όταν άλλα κράτη που συνορεύουν με τις Άλπεις, όπως η Αυστρία έκλεισαν τα χιονοδρομικά τους κέντρα είναι ένα στοιχείο το οποίο μπορεί να οδηγήσει την Ελβετία σε ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων από τον COVID-19.

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι ωστόσο η εκτίμηση του ΠΟΥ για την Ασία.

«Στην Ασία οι πολίτες έχουν δεσμευτεί πλήρως. Έχουν αλλάξει τον τρόπο ζωής τους και έχουν υιοθετήσει συμπεριφορές που καθιστούν δύσκολη την εξέλιξη του ιού. Κρατούν τις αποστάσεις, φορούν μάσκες, απομονώνονται όταν είναι άρρωστοι, πλένουν τα χέρια και τις επιφάνειες. Προστατεύουν τις πιο ευάλωτες ομάδες. Σημαντικό ρόλο επίσης έπαιξε και το γεγονός πως στην Ασία δεν υπήρξε πρόωρη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.