Αγορά Handies: Ξεχώρισε Αμερικάνικος Κόλπος και ECSA

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης Chartering broker Thenamaris (Ships Management) Inc.
Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής Market Analyst

Ως προς την αγορά των Handies στην Ευρώπη, την προηγούμενη εβδομάδα, οι ναυλωτές προτίμησαν να κρατήσουν στάση αναμονής στοιχείο που οδήγησε στην πτώση της δραστηριότητας και στη διακοπή της ανόδου των ναύλων. Οι ναύλοι για τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας, για κυκλικά ταξίδια περιορίστηκαν στα $ 12-13Κ/ημέρα, προς τη Μεσόγειο, με Scrap φορτία, διατηρήθηκαν στα $ 14,5-15,5Κ/ημέρα και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια στα $ 12-13Κ /ημέρα.

Η δραστηριότητα στην αγορά της Μεσογείου παρέμεινε ήρεμη διατηρώντας την πίεση στη ναυλαγορά. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων (άνω των 36Κ τόνων DWT) για ταξίδια μέσα στη Μεσόγειο μειώθηκαν στα $ 10,5-11,5Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την Ευρώπη στα $ 10-11Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα $ 9,5-10,5Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), και προς την Ασία στα $ 17-18Κ/ημέρα.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο αμερικανικός κόλπος ενισχύθηκε με περισσότερα φορτία προς την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, ενώ η δραστηριότητα προς την Ασία παρέμεινε σταθερή. Ενδεικτικά, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για ταξίδια προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ανέβηκαν στα $ 12,5-13,5Κ /ημέρα και στην Ασία στα $ 19-20Κ /ημέρα.

Η αγορά της ECSA, την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσίασε ανοδικές τάσεις όχι τόσο λόγω της ζήτησης, αλλά κυρίως λόγω της μειωμένης προσφοράς πλοίων για τα τέλη Νοεμβρίου και αρχές Δεκεμβρίου. Έτσι, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων από την περιοχή της ECSA για τα Υπερατλαντικά ταξίδια αυξήθηκαν στα $ 12,5-13,5Κ/ημέρα (Ευρώπη –Μεσόγειο), προς τη Δυτ. Ακτή της Λατ. Αμερικής (WCSA) στα $ 19-20Κ/ημέρα και προς την Ασία στα $ 18,5-19,5Κ/ημέρα.

Η αγορά στην Ασία παρουσίασε δύο ταχύτητες, καθώς ο βορράς χαρακτηρίστηκε από τη συνεχιζόμενη έλλειψη φορτίων και τον αυξανόμενο αριθμό διαθέσιμων πλοίων, ενώ ο νότος έδειξε περισσότερη σταθερότητα με περισσότερα φορτία κυρίως από την Αυστραλία. Επίσης, ικανοποιητικά κινήθηκαν ο Αραβικός Κόλπος και η Δυτική Ινδία. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή έκλεισαν στα $ 8,5-9,5Κ /ημέρα και από τη Ν.Α. Ασία προς Κίνα στα $ 9,5-10,5Κ /ημέρα.