Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, καταγράφηκαν 1388 νέα κρούσματα. Τα 252 εντοπίστηκαν στην Αττική, 300 στη Θεσσαλονίκη, 88 Στην Πέλλα, 65 στην Ημαθία και 81 στην Καβάλα.
Ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται οι εισαγωγές, ανησυχεί τους υγειονομικούς, καθώς οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό έχουν ξεπεράσει τις 4.000.
Περισσότεροι από 500 βρίσκονται στην εντατική, ενώ σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, οι πιέσεις στο σύστημα υγείας θα εξακολουθήσουν για δύο τουλάχιστον ακόμα εβδομάδες.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμος ασθενών σε ΜΕΘ ανέρχεται σε 549.
Η καθηγήτρια ανέφερε πως η πληρότητα των ΜΕΘ στην επικράτεια έχει φτάσει το 86%, ενώ στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα αγγίζει το 99%, υπογραμμίζοντας ότι «είναι σαφές ότι τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους».
Η ίδια σημείωσε πως παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων «αλλά όχι με τον αριθμό που περιμέναμε. Η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Η συνάθροιση σε σπίτια βάζει σε κίνδυνο την προσπάθειά μας», προειδοποίησε.
«Η διάμεση ηλικία αυτών που χάνονται παραμένει σταθερή και είναι στα 80 έτη» είπε η παιδίατρος, που ωστόσο έσπευσε να τονίσει πως μόνο τον Νοέμβριο χάθηκαν περισσότεροι από 1.000 νεκροί από τον κορωνοϊό.
Επίσης, μόνο μέσα στο Νοέμβριο 183 ασθενείς κάτω των 65 διασωληνώθηκαν και 117 άτομα κάτω των 65 ετών έχασαν τη ζωή τους.
Σε κάθε περίπτωση, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως κανένα μέτρο δεν είναι ικανό από μόνο του να δαμάσει την πανδημία. Όπως είπε, «θα πρέπει να εφαρμόσουμε μια δέσμη από πολλά μέτρα σε ατομικό, κοινωνικό, επαγγελματικό και οικογενειακό επίπεδο. Η ταυτόχρονη εφαρμογή πολλαπλών εμποδίων θα καταφέρει να δαμάσει την πανδημία» σχολίασε.
Επιπλέον, αναφέρθηκε σε μελέτες σε εταιρείες και εργοστάσια που δείχνουν πως αν ο ιός εισέλθει σε μια κλειστή κοινωνία, η χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει την διασπορά κατά τουλάχιστον 50 φορές.