Β. Κορκίδης: Προϋπολογισμός στην δίνη της πανδημίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς επισημαίνει, πως ο προϋπολογισμός του 2021, που κατατέθηκε στη Βουλή, βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας, καθώς οι ραγδαίες αρνητικές εξελίξεις, με την έξαρση της επιδημιολογικής κρίσης και την εφαρμογή του δεύτερου lockdown, δυσκολεύουν και παρατείνουν το διάστημα που απαιτείται για την αντιστροφή της διψήφιας ύφεσης στην ελληνική οικονομία.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, σημειώνει σε δήλωσή του ότι: “τα “on-off” της αγοράς, με άγνωστο ακόμα αριθμό και διάρκεια lockdown, έχουν επιφέρει ανατροπές και νέα δυσμενή δεδομένα στην οικονομία”.

Ο κ. Κορκίδης αναλυτικά δήλωσε:

“Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού κινούνται μέσα στην “ομίχλη και την καταιγίδα της πανδημίας”, αφού εξαρτώνται από συνθήκες πέρα από τον έλεγχο της οικονομίας. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο βλέπει “ξέφωτο” σε τρία σημεία για ανάκαμψη μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Το πρώτο και βασικό είναι το εμβόλιο, που θα επαναφέρει τη δημόσια υγεία στον πληθυσμό, το δεύτερο είναι η εισροή ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το τρίτο, η συνέχιση της ρήτρας διαφυγής από το ασφυκτικό πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, απελευθερώνοντας πόρους 767 εκ. ευρώ.

Θετική για την χώρα μας είναι η 8η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, που ανακοίνωσε η Κομισιόν, εμπεδώνοντας διεθνώς την εικόνα μιας αξιόπιστης οικονομίας που, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας και τις μακροχρόνιες παρενέργειες στο δημόσιο χρέος σε βάθος 20ετίας, αναγνωρίζει πρόοδο.

Τουλάχιστον, επιβεβαιώνει πως η Ελλάδα συνεχίζει, χωρίς καθυστερήσεις, θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν τη δημόσια διοίκηση, την παιδεία, την υγεία, την αγορά ενέργειας, την ψηφιακή ατζέντα και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Τα “on-off” της αγοράς, με άγνωστο ακόμα αριθμό και διάρκεια lockdown, έχουν επιφέρει ανατροπές και νέα δυσμενή δεδομένα στην οικονομία. Το υπουργείο Οικονομικών, αφού ενσωμάτωσε στις προβλέψεις για το 2021 όλες τις τελευταίες αναθεωρήσεις, κατέθεσε στη Βουλή τον “πανδημικό προϋπολογισμό”, με τις προσδοκίες όλων, να αναθεωρηθεί “επί τα βελτίω”.”