Στα “κάγκελα” οι Τούρκοι λόγω της νηοψίας στο τουρκικό φορτηγό-πλοίο – Εξετάζουν αντίποινα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τα είδαν όλα οι Τούρκοι με την επιχείρηση νηοψίας που επιχειρήθηκε από γερμανική φρεγάτα ανοικτά της Λιβύης σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με τουρκική σημαία στο πλαίσιο του εμπάργκο όπλων και της αποστολής «Ειρήνη».

Ο τουρκικός τύπος κάνει λόγο για “εισβολή” την οποία, σύμφωνα με τα εν λόγω δημοσιεύματα αποφάσισε και οργάνωσε Έλληνας αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετεί αυτή την περίοδο στην επιχείρηση “Ειρήνη”. Μάλιστα φτάνουν στο σημείο να κάνουν λόγο για αντίποινα με επεμβάσεις του τουρκικού ναυτικού σε πλοία υπό Ελληνική σημαία που ταξιδεύουν στην Αν.Μεσόγειο.

Όπως είναι ήδη γνωστό η γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο» έλαβε εντολή να επιθεωρήσει το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Rosaline A», για το οποίο υπήρχε η υποψία ότι μεταφέρει όπλα. Την τελευταία στιγμή ο έλεγχος ακυρώθηκε, έπειτα από έντονη διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία δήλωσε ότι δεν δίνει την έγκρισή της.

Η διαμαρτυρία της Τουρκίας για την έρευνα που πραγματοποίησαν Γερμανοί στρατιώτες επί τουρκικού πλοίου στο πλαίσιο της αποστολής “Ειρήνη” της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αδικαιολόγητη, δήλωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

“Οι στρατιώτες συμπεριφέρθηκαν σωστά και ενήργησαν σύμφωνα με την εντολή της ευρωπαϊκής αποστολής Ειρήνη…Οι κατηγορίες που διατυπώνονται κατά των στρατιωτών είναι αδικαιολόγητες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Spiegel, ο έλεγχος ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, έπειτα από έντονη διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης και ενώ οι Γερμανοί επιθεωρητές είχαν ήδη επιβιβαστεί στο «Rosaline A» από το οποίο υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν άπρακτοι, ενώ το πλοίο συνέχισε τον πλου του προς το λιμάνι της Μισράτα.

Στην συνέχεια τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν την πληροφορία ότι ο έλεγχος εμποδίστηκε γιατί αυτός που έδωσε τη διαταγή για τη νηοψία, ήταν… Έλληνας. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του trthaer, που κάνει λόγο για πρόκληση από τον Έλληνα διοικητή στην Ανατολική Μεσόγειο» και συνοδεύει το δημοσίευμα με βίντεο από την επιχείρηση.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ο Έλληνας διοικητής των δυνάμεων της επιχείρησης «Ειρήνη» διέταξε την γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο» να πραγματοποιήσει έλεγχο σε τουρκικό πλοίο «Ροζελίνα Α» που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη.

Το πλοίο μπλοκαρίστηκε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου Νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου από μια γερμανική φρεγάτα που συμμετέχει στην επιχείρηση «Ειρήνη» με εντολή του Έλληνα διοικητή» αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι «σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας, η συγκατάθεση του κράτους σημαίας πρέπει να ληφθεί προκειμένου το στρατιωτικό προσωπικό των δυνάμεων της επιχείρησης «Ειρήνη» να επιβιβασθεί στο πλοίο και να το ελέγξει.