Καθηγητής Τριανταφυλλίδης: “Ο ιός έχει μεταλλαχθεί και προκαλεί πιο σοβαρές επιπλοκές”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού μίλησε ο ομότιμος καθηγητής γενετικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης,

Όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, «Το συμπέρασμα ερευνών είναι ότι μπορεί να γίνει σπάνια μετάδοση του κορωνοϊού από τον άνθρωπο στα κατοικίδια ζώα αλλά απο τα ζώα δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο. Τα οικόσιτα ζώα έχουν τους δικούς τους κορωνοϊούς μεταξύ τους που δεν τους μεταδίδουν στον άνθρωπο», αναφέρει ο καθηγητής.

«Δεν υπάρχει τρόπος να καταλάβουμε αν τα κατοικίδια ζώα μας έχουν νοσήσει, καθώς είναι ασυμπτωματικοί φορείς» τονίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

«Σε αντίθεση με τους σκύλους και τις γάτες πρέπει να επισημάνω ότι στα βιζόν γίνεται μετάδοση στον ιό τόσο από τον άνθρωπο όσο και από τα βιζόν», συμπληρώνει.

Μεταλλάξεις

«Οι ιοί έχουν την τάση να μεταλλάσσονται αρκετά. Εκείνο το οποίο είναι εντυπωσιακό είναι ότι έχουμε 10 φορές λιγότερες μεταλλάξεις στον κορωνοϊό απ’ ότι στον ιό της γρίπης. Ο ιός έχει μια τάση να διορθώνει τα λάθη του. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 100 μεταλλάξεις», επισημαίνει ο καθηγητής.

«Το καινούριο στέλεχος μετάλλαξης που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη ότι είναι πιο σταθερό πιο μεταδοτικό και προκαλεί σοβαρά κλινικά προβλήματα σε όσους μολύνονται. Η συχνότητα αυτής της μετάλλαξης τον Απρίλιο ήταν 40%. Το γεγονός ότι παρατηρούνται τόσα κρούσματα για νοσηλεία σημαίνει ότι ίσως είναι φορείς αυτού του στελέχους. Πρόκειται για στέλεχος που προκαλεί συνήθως προβλήματα κλινικά», καταλήγει ο κ.Τριανταφυλλίδης.