Νέα αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ σημείωσαν οι καταθέσεις

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Αυξημένες κατά 1,558 δισ. ευρώ εμφανίστηκαν τον Οκτώβριο οι καταθέσεις έναντι 283 εκατ. ευρώ που είχαν αυξηθεί ένα μήνα νωρίτερα με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να αυξάνει θετικά από 5,4% σε 6,3 % , σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Την ίδια ώρα οι εκταμιεύσεις νέων δανείων προς επιχειρήσεις και ιδιώτες, παρά τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί, ήταν λιγότερες από τα χρεολύσια που εισέπραξαν οι τράπεζες για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων αυξήθηκε σε 8,5% από 7% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 2,320 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,007 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2020.

Τον ίδιο μήνα η χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 2,5% από 2,4% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα παραμένει αρνητική κατά 247 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 623 εκατ. ευρώ του προηγούμενου μήνα.

Τέλος, τα δάνεια που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής δόσεων στο τέλος Οκτωβρίου έφθασαν τα 20,7 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν στεγαστικά δάνεια (8,343 δισ. ευρώ), δάνεια προς επιχειρρήσεις (9,170 δισ. ευρώ), καταναλωτικά δάνεια (1,769 δισ. ευρώ), δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις (1,387 δισ. ευρώ) και λοιπά δάνεια προς νοικοκυριά (3 εκατ. ευρώ).