Καραβίας της Eurobank: ” Ύφεση 10% για φέτος – Ανάκαμψη 5% για το 2021 “

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Ύφεση περίπου 10% και έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών άνω του 5% περιμένει για φέτος η Eurobank.
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, εμφανίζεται, ωστόσο, αισιόδοξος για το μέλλον, καθώς πιστεύει ότι υπάρχει ο σχεδιασμός για να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Μιλώντας στο Joint Virtual Forum του Πανελλήνιου Σύνδεσμου Εξαγωγέων & του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα “Exports turn crisis into opportunity”, ο κ. Καραβίας επισήμανε ότι θα χρειαστούμε ένα ή δύο χρόνια ακόμη για να φτάσουμε στα επίπεδα του 2019.

Στον τομέα των υπηρεσιών που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα λόγω του τουρισμού, η πτώση υπολογίζεται στο 27%.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον CEO της Eurobank, η χώρα μας για πρώτη φορά έχει ένα τόσο καθαρό και επεξεργασμένο πλάνο για την αναπτυξιακή της πολιτική και άξονάς του είναι τα εξαγώγιμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Κεντρική επιχειρηματική επιλογή της Eurobank είναι να γίνει η Τράπεζα της Ανάπτυξης και ο ακρογωνιαίος λίθος για αυτή τη δέσμευση είναι η συνεργασία με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Καραβίας είπε χαρακτηριστικά: η συγκυρία που βιώνουμε είναι μια πρωτοφανής δοκιμασία για όλους. Μια τέτοιας έκτασης διαταραχή ταυτόχρονα στην προσφορά και τη ζήτηση, ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες του κόσμου δεν έχει προηγούμενο. Όπως είναι φυσικό, αντίστοιχη υπήρξε η επίπτωσή της στο διεθνές εμπόριο.

Όπως ανέφερε: Το 2020 είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για όλο τον κόσμο, και για την Ελλάδα. Μετά το δεύτερο lockdown, στο οποίο μας υποχρέωσε η υποτροπή της πανδημίας, όπως και πολλές άλλες χώρες, η ύφεση είναι φυσικό να επιδεινωθεί. Η εκτίμησή μας είναι ότι θα κινηθεί γύρω στο 10% τελικά, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα ξεπεράσει το 5%. Οι εξαγωγές μειώνονται ταχύτερα από τις εισαγωγές, κυρίως λόγω του τομέα των υπηρεσιών.

Για το κρίσιμο 2021 περιμένουμε στο βασικό σενάριο μια σημαντική ανάκαμψη της τάξης του 5%, αλλά θα χρειαστούμε ένα ή δύο χρόνια ακόμη για να φτάσουμε στα επίπεδα του 2019. Υπάρχει πάντοτε ένας συντελεστής αβεβαιότητας, παρά τα καλά νέα που είχαμε ότι σύντομα θα είναι ευρέως διαθέσιμα αρκετά και αποτελεσματικά εμβόλια.

Ένα δεύτερο καλό νέο: φαίνεται πως αυτή τη φορά υπάρχουν και οι αναγκαίοι πόροι και ο σχεδιασμός για να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια από όλες τις πηγές ξεπερνούν τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ.

Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης (περίπου 13 δισ ευρώ) προορίζονται για τον ιδιωτικό τομέα και μεταξύ των άλλων για ενίσχυση των εξαγωγών.

Η Επιτροπή Πισσαρίδη επισημαίνει τις προτεραιότητες: “κεντρικός στόχος για την ελληνική οικονομία κατά τα επόμενα χρόνια πρέπει να είναι η συστηματική αύξηση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας (δηλαδή της σχετικής συμμετοχής των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών στο εθνικό προϊόν)”. Νομίζω ότι για πρώτη φορά η χώρα μας έχει ένα τόσο καθαρό και επεξεργασμένο πλάνο για την αναπτυξιακή της πολιτική και άξονάς του είναι τα εξαγώγιμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Η