Πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα – Τι λένε οι επιστήμονες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Για το πότε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα μίλησαν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, με αφορμή την είδηση ότι ξεκινούν άμεσα οι εμβολιασμοί στη Βρετανία.

Οι καθηγητές, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εκτίμησαν ότι μέσα στον Ιανουάριο θα μπορούσαν να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας.

Ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε ότι, αν και δύσκολο, ο πρώτος εμβολιασμός θα μπορούσε να γίνει ίσως και συμβολικά πριν από το τέλος του έτους.

Ο κ. Δημόπουλος ανέφερε δύο ημερομηνίες, 7 Δεκεμβρίου και 17 Δεκεμβρίου, ως πιθανές για έκδοση απόφασης από τον FDA για τα εμβόλια και εξήγησε ότι θα χρειαστούν ορισμένες ημέρες για να προχωρήσει η διαδικασία και η διανομή των εμβολίων.

Διαβεβαίωσε ότι μετά την έγκριση από τον FDA η ασφάλεια των εμβολίων είναι εξασφαλισμένη, αλλά και η αποτελεσματικότητά του για την περίοδο στην οποία αναφέρονται οι μελέτες, δηλαδή για περίοδο 2 έως 3 μηνών.

Ποιοι θα προηγηθούν στον εμβολιασμό

Ο κ. Δημόπουλος εξήγησε ότι η διαδικασία θα είναι μακρά, καθώς όταν μιλάμε για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων μιλάμε για 3 εκατ. πολίτες και δεν θα πρέπει όλοι να περιμένουν να εμβολιαστούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα από τη διάθεση του εμβολίου.

Επίσης προειδοποίησε ότι τα μέτρα θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται και μετά τους πρώτους εμβολιασμούς, καθώς υπάρχουν θέματα που δεν έχουν διασαφηνιστεί, όπως εάν ο εμβολιασμένος μεταδίδει τον ιό ή η προφύλαξη που παρέχεται σε πολύ ηλικιωμένους πολίτες.