“Φως” στην άκρη του τούνελ του Ταμείου Ανάκαμψης με Πολωνία και Ουγγαρία;

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Την επίτευξη συμβιβασμού με τη Γερμανία, λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο, ανακοίνωσε στο Bloomberg ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Πολωνίας Γιάροσλαβ Γκόβιν, χωρίς όμως να έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες και κυρίως χωρίς ως τώρα να έχουν επιβεβαιωθεί οι δηλώσεις του από την πλευρά της Γερμανίας.

Πολωνία και Ουγγαρία, δύο χώρες με κυβερνήσεις που χαρακτηρίζονται ως εθνικιστικές, συνυπέγραψαν τον περασμένο Ιούλιο τη συμφωνία για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης. Στη συνέχεια, όμως, μπλόκαραν τόσο το Ταμείο όσο και τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027, όταν η Κομισιόν προκειμένου να απελευθερώσει τα κονδύλια ζήτησε τον σεβασμό του κράτους δικαίου από κάθε χώρα-μέλος.

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών στην συνέχεια κατηγορήθηκαν από τις Βρυξέλλες για παραβιάσεις θεμελιωδών δημοκρατικών κανόνων, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων ώστε να προωθηθεί ο Προϋπολογισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς τη συμμετοχή τους.

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περίοδο εκείνη είχε δηλώσει στους Financial Times, ότι οι Βρυξέλλες προχώρησαν στις πρώτες συζητήσεις για τη δημιουργία του Ταμείου χωρίς Πολωνία και Ουγγαρία.

Ο αξιωματούχος είπε ακόμα ότι τα 25 κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ το επόμενο έτος με τη μορφή «γέφυρας» έως ότου η Ουγγαρία και η Πολωνία πάρουν πίσω το βέτο τους στον συνολικό προϋπολογισμό.