Ανοδικά κινείται η τιμή του πετρελαίου μετά την επίθεση σε πετρελαιοπηγές στο Ιράκ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο, μετά την επίθεση σε δύο πετρελαιοπηγές στην ευρύτερη περιοχή του Κιρκούκ, στο Ιράκ.
Πρόκειται για μία άνοδο η οποία αντιστρέφει την πτωτική κίνηση που είχε προκαλέσει η ανακοίνωση αυξημένων αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου κατέγραψε αύξηση κατά 6,44 εκατ. βαρέλια στα αποθέματα βενζίνης την περασμένη εβδομάδα, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη από τον Απρίλιο, εάν επιβεβαιωθεί και από τα επίσημα στοιχεία τα οποία θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Φεβρουαρίου, καταγράφει κέρδη 0,3%, στα 48,97 δολ. το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιανουαρίου κερδίζει 0,2%, στα 45,71 δολ. το βαρέλι.

Το αργό έχει σημειώσει απώλειες από τις αρχές της εβδομάδας, μετά το υψηλό εννεαμήνου το οποίο σημείωσε την Παρασκευή, μετά την απόφαση του OPEC+ να προσθέσει 500.000 βαρέλια στην ημερήσια παγκόσμια παραγωγή του από τον Ιανουάριο.

Οι τιμές θα παραμείνουν συμπιεσμένες, σημειώνει μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg ο Stephen Innes, στέλεχος στρατηγικής διεθνών αγορών στην Axi, “μέχρι να υπάρξει ανάκαμψη της ζήτησης, μετά την ευρεία διανομή και χορήγηση των εμβολίων”.

Η Λιβύη, την ίδια ώρα, ετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή της, ενώ το Ιράν προετοιμάζεται να πράξει το ίδιο, ελπίζοντας ότι επί προεδρίας Μπάιντεν μέρος των κυρώσεων εναντίον του θα “χαλαρώσει”. Η πιθανότητα, δε, ενός “ασύντακτου” Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Δεκεμβρίου 2020 πιθανόν να πλήξει την ενεργειακή ζήτηση στην Ευρώπη.

Η αγορά έχει στρέψει το βλέμμα της και στην διαφαινόμενη συμφωνία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ του Ιράκ και της κινεζικής ZhenHua Oil, με τη χώρα να λαμβάνει “μπροστά” μεγάλα ποσά έναντι μακροχρόνιας δέσμευσης να παρέχει στην κινεζική εταιρεία μεγάλες ποσότητες αργού. Η Κίνα έχει εκμεταλλευτεί αναλόγως την ανάγκη για ρευστό και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, όπως η Ανγκόλα, η Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ.