Κορωνοϊός: Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού για εμβολιασμό

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού αναμένεται να ξεκινήσει στη χώρα μας μέσα στον Ιανουάριο, με την κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει την επόμενη μέρα από την παραλαβή των εμβολίων.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος τόνισε πως είμαστε στην τελική ευθεία για τον σχεδιασμό του εμβολιασμού με το υπουργείο Υγείας.

«Είναι μία πολύ σύνθετη άσκηση που έχει να κάνει με τον εμβολιασμό συνολικά του πληθυσμού. Ο βασικός τρόπος που θα ενημερώνεται ο κόσμος θα είναι ψηφιακός. Για τους συμπολίτες μας που έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης και καλώ τους συμπολίτες μας να το κάνουν», είπε.

Όπως εξήγησε, μέχρι τώρα έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση 850.000 πολίτες, οι οποίοι και θα δεχθούν SMS στο κινητό τους τηλέφωνο ή email όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός για να ενημερωθούν για το προκαθορισμένο ραντεβού τους.

Η απάντηση των πολιτών δε θα χρεώνεται. Ο καθένας θα πρέπει να απαντήσει με το 1 «αποδέχομαι το ραντεβού» και με το 2 «δεν αποδέχομαι».

«Στην πρώτη περίπτωση θα πηγαίνει στο ραντεβού την ημέρα και την ώρα στο κέντρο εμβολιασμού και στη δεύτερη ψάχνουμε τον τρόπο αν θέλει – γιατί είναι εθελοντικός ο εμβολιασμός – με ποιο τρόπο θα ζητά νέο ραντεβού, προκειμένου να κάνει το εμβόλιο», είπε ο κ. Ζαριφόπουλος. Επίσης κάποιος θα μπορεί να ενημερώνεται για το ραντεβού του μέσω του gov.gr και την πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαριφόπουλο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα λάβουν πρώτοι το μήνυμα για το ραντεβού τους, ώστε να εμβολιαστούν. Θα υπάρξουν επίσης και μη ψηφιακά μέσα, γιατί δεν έχουν όλοι τις σχετικές ψηφιακές δεξιότητες, αλλά όπως είπε δεν μπορούν να γίνουν όλα μέσα από ένα τηλεφωνικό κέντρο.

«Θα υπάρξουν έξι βασικές αποθήκες στη χώρα, οι οποίες θα ανεφοδιάζουν τα κέντρα εμβολιασμού. Θα σχεδιαστεί σωστά, απλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο σχεδιασμός του. Θα είμαστε έτοιμοι, μην έχετε αμφιβολία. Απλά πρέπει να σταθμίσουμε όλους τους παράγοντες», είπε.

Ερωτηθείς για το πόσο θα μείνει στη ζωή μας το 13033, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε πως ήταν ένα εργαλείο που βοήθησε στην παρακολούθηση για την τήρηση των μέτρων.