“Λευκός καπνός” στη Σύνοδο Κορυφής για Ταμείο Ανάκαμψης και Προϋπολογισμό

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2021-2027) και το Ταμείο Ανάκαμψης, αθροιστικού όγκου 1,8 τρισ. ευρώ στη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ

Ο Μισέλ, μέσω Twitter, δήλωσε ότι: “Συμφωνία για τον Προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης. Τώρα μπορούμε να αρχίσουμε την εφαρμογή τους και να αναστηλώσουμε τις οικονομίες μας. Το ιστορικό πακέτο ανάκαμψης θα δώσει ώθηση τόσο στην πράσινη όσο και στην ψηφιακή μας μετάβαση”.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε, επίσης μέσω Twitter:

“Η Ευρώπη προχωρά μπροστά! Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ και Ταμείο Ανάκαμψης. €1,8 τρισ. για να αιμοδοτήσουν την ανάκαμψή μας και να μας βοηθήσουν να χτίσουμε μια πιο ισχυρή, πράσινη και ψηφιακή ΕΕ. Συγχαρητήρια στη γερμανική Προεδρία της ΕΕ!”.

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε: Προϋπολογισμό, Ταμείο Ανάκαμψης και μηχανισμό αιρεσιμότητας σχετικά με το κράτος δικαίου εγκρίθηκαν ομόφωνα”, ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

“Το είχαμε πει: δεν επρόκειτο να θυσιάσουμε ούτε την οικονομική ανάκαμψη, ούτς το κράτος δικαίου. Η δέσμευση τηρήθηκε! Το σχέδιο ανάκαμψης προχωρά, η Ευρώπη το έχει ανάγκη”, τόνισε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον.

Μέχρι και την Τετάρτη, οι συντηρητικές εθνικιστικές κυβερνήσεις των Ματέους Μοραβιέτσκι της Πολωνίας και Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας απειλούσαν από κοινού να ασκήσουν βέτο τόσο στην έγκριση του Προϋπολογισμού της Ένωσης (του πρώτου μετά την αποχώρηση της Βρετανίας) για την ερχόμενη επταετία, όσο και στο κολοσσιαίο Ταμείο Ανάκαμψης, που έχει σχεδιαστεί για να στηρίξει τις οικονομίες των “27” έναντι των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και για να επιταχυνθεί η μετάβαση στην ψηφιακή και “πράσινη” οικονομία.