Χάος αναμένεται στα Βρετανικά λιμάνια μετά το Brexit

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Χάος στα Βρετανικά λιμάνια με ή χωρίς συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπουν ναυτιλιακοί και λιμενικοί φορείς, όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου Bob Sanguinetti ο οποίος δήλωσε ότι ανεξάρτητα από την όποια συμφωνία θα πρέπει να θεωρείτε βέβαιο ότι θα εισαχθούν νέοι τελωνειακοί έλεγχοι και διαδικασίες στο εμπόριο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εισαγωγή νέων χρονοβόρων γραφειοκρατικών τελωνειακών διαδικασιών έχει ήδη επισημανθεί από εκπροσώπους του τομέα των logistics αλλά και των λιμένων που εκφράζουν προβληματισμούς για το αν και κατά πόσον οι προετοιμασίες θα είχαν ολοκληρωθεί εγκαίρως.

Ο προβληματισμός αυτός εντάθηκε όταν διέρρευσε κρατικό έγγραφο που έκανε λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στα λιμάνια ακριβώς λόγω των τελωνειακών και άλλων διαδικασιών που εισάγονται επίσημα από την 1η Ιανουαρίου.

Εκπρόσωπος της Ένωσης Βρετανικών Λιμένων σημείωσε ότι η πρόκληση θα είναι για λιμάνια Dover, Portsmouth, Immingham και Holyhead μέσω των οποίων διακινούνται φορτηγά οχήματα είτε με εισαγόμενα είτε με εξαγόμενα εμπορεύματα.

Αν και οι Βρετανικές αρχές προσπαθούν να προλάβουν τις καταστάσεις επιστρατεύοντας την ψηφιακή τεχνολογία δεν είναι σίγουρο ότι μεγάλο κομμάτι των εισαγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα για τις τελωνειακές διαδικασίες γεγονός που επιτείνει την αγωνία για το επερχόμενο χάος.