Απώλειες μέχρι και 4 δισ. ευρώ μετρά η ναυτιλία λόγω της πανδημίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Βαθύ το πλήγμα στην ευρωπαϊκή ναυτιλία από την πανδημία, καθώς οι απώλειες στον κλάδο υπολογίζονται από 2,2 δις. ευρώ μέχρι και 4,4 δις ευρώ.

Η διακίνηση επιβατών μειώθηκε πάνω από 90% ενώ μείωση 25-30% καταγράφηκε και στις εμπορευματικές μεταφορές, σύμφωνα με έγγραφο εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποτιμά τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid 19 στις θαλάσσιες μεταφορές.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (EMSA) ανέφερε ότι ο αριθμός των προσεγγίσεων των πλοίων στους λιμένες της ΕΕ μειώθηκε κατά 12,5% τις πρώτες 39 εβδομάδες του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Την μεγαλύτερη ζημιά έχουν δεχτεί οι κρουαζιέρες, τα επιβατηγά πλοία, τα ro-ro και τα car carriers, ενώ αύξηση σημειώθηκε στις προσεγγίσεις δεξαμενοπλοίων μεταφοράς χημικών ενώ στους κλάδους μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, εμπορευματοκιβωτίων, γενικού φορτίου και δεξαμενοπλοίων καταγράφεται μικρή μείωση στις προσεγγίσεις (μέχρι και 10%).

Στο έγγραφο εργασίας αναφέρεται ακόμη ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν επίσης μειώσει σημαντικά τον αριθμό των επιβατών που διακινούνται με πλοία, προκαλώντας σε οικονομικές δυσκολίες στις ναυτιλιακές εταιρείες που εξυπηρετούν απαραίτητες συνδέσεις στην ΕΕ ιδίως με νησιά και άλλες απομακρυσμένες περιοχές.