Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες γύρω από το εφετινό επίδομα θέρμανσης.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει σε δύο στάδια.

Αρχικά η πλατφόρμα θα ανοίξει θα παραμείνει ανοικτή έως και τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, προκειμένου να κατατεθούν τα τιμολόγια ή οι αποδείξεις που θα έχουν εκδοθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου.

Οι πληρωμές στους δικαιούχους αναμένεται να γίνουν τον Ιανουάριο. Στο δεύτερο στάδιο θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση όσοι δεν πρόλαβαν να καταθέσουν τα σχετικά παραστατικά στην α΄ φάση.
το συνολικό κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης ανέρχεται σε 84 εκατ. ευρώ ενώ το ύψος ανά δικαιούχο κυμαίνεται από 80 ευρώ έως και 800 ευρώ.

Στους δικαιούχους του φετινού επιδόματος συγκαταλέγονται όχι μόνο όσοι κάνουν χρήση πετρελαίου θέρμανσης αλλά και όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Επίδομα θέρμανσης δικαιούνται και όσοι κάνουν χρήση ξύλων ή πέλετ υπό την προϋπόθεση όμως ότι κατοικούν σε ορεινές περιοχές με λιγότερους από 2.500 κατοίκους.

Τα κριτήρια

Εισόδημα: ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή χήρο/χήρα ή σε διάσταση και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, και προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Ακίνητη Περιουσία: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.