Εμβόλια: 85.512 ραντεβού την ημέρα!

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Η προχθεσινή σύσκεψη στην Κηφισίας, όπου εδρεύει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, επιβεβαίωσε σε όλους τους συμμετέχοντες, αρχής γενομένης του προεδρεύοντος Πρωθυπουργού, τα μεγάλα στοιχήματα μιας πυρετώδους προετοιμασίας. Ένας μήνας αρκεί για να ξέρουμε όλοι -πρωτίστως η κυβέρνηση- σε τι φάση βρισκόμαστε και πού πηγαίνουμε. Κυρίως εάν υπάρχει μπροστά ένα δεύτερο Πάσχα που η χώρα και η ελληνική κοινωνία θα κινούνται ακόμη σε φάση περιορισμένης έστω καραντίνας ή θα έχουν απεγκλωβιστεί. Αυτό είναι το στοίχημα  που κρύβει πολλά στοιχήματα.

Από πολλές οπτικές, η εξέλιξη περνά μέσα από μια σειρά μαθηματικών υπολογισμών. Το σκηνικό προσιδιάζει και στην τεχνοκρατική αντίληψη που θέλει να εμπεδωθεί από όλους, σε λειτουργικό επίπεδο, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Κώστας Χαμπίδης, ο engineer του ψηφιακού μετασχηματισμού, είχε εφοδιάσει τον Κυριάκο Πιερρακάκη με όλους τους αριθμούς: 1.018 γραμμές εμβολιασμού, 14 ώρες λειτουργίας τη μέρα με απαιτούμενο χρόνο ένα δεκάλεπτο για κάθε εμβολιασμό, ίσον 85.512 ραντεβού ημερησίως.

Είναι ο αριθμός που θα καλύπτει το αυτοματοποιημένο σύστημα χωρίς κενά στην αλυσίδα των εμβολιασμένων. Οι απώλειες -χαμένα ραντεβού- θα καταγράφονται σε καθημερινή βάση. Πλην Κυριακής όπου το ηλεκτρονικό σύστημα θα αργεί. Ο πολλαπλασιασμός, βέβαια, έχει και συνέχεια.

Πάνω από 2 εκατ.

Οι ημερήσιοι εμβολιασμοί επί έξι ημέρες την εβδομάδα, επί τέσσερις εβδομάδες, καταλήγουν σε μια δυνατότητα για 2.052.288 εμβολιασμούς τον μήνα. Με δεδομένο ότι απαιτούνται δύο φάσεις για κάθε εμβόλιο, με το επαναληπτικό να προγραμματίζεται στις τέσσερις εβδομάδες μετά το πρώτο, όλοι οι Έλληνες (ανεξαρτήτως ηλικίας) θα μπορούσαν να εμβολιαστούν μέσα σε ένα δεκάμηνο. Για το 60% που είναι ένας αρχικός στόχος, με την προσδοκία ότι με αυτόν θα επιτευχθεί και η περιβόητη ανοσία της αγέλης, θα χρειαστεί περίπου ένα εξάμηνο.

Μπορεί τον γενικότερο σχεδιασμό να παρακολουθεί το υπουργείο Υγείας, το ηλεκτρονικό οικοδόμημα να χτίστηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο γενικός συντονισμός να περνά από το Πρωθυπουργικό Γραφείο, αλλά η έδρα της επιχείρησης «Ελευθερία» δεν μεταφέρθηκε στην Κηφισίας για συμβολικούς λόγους.

Ο καθημερινός εφοδιασμός των εμβολιαστικών τμημάτων ελέγχεται από τον Νίκο Χαρδαλιά – και στο τέλος της ημέρας όλο το πρότζεκτ έχει να κάνει με την πολιτική προστασία. Εάν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων θα μπορεί τον Ιούνιο του 2021 να ασχοληθεί μόνο με την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, το μεγάλο εγχείρημα θα έχει πετύχει. Διαφορετικά, πριν από το Πάσχα όλο το σχέδιο του μαζικού εμβολιασμού θα έχει αναθεωρηθεί.

Με μια αφωνία να τον ταλαιπωρεί επί μέρες, ο Χαρδαλιάς έφθασε στην προχθεσινή σύσκεψη κατευθείαν από το αεροδρόμιο, αφού την προηγούμενη ημέρα ο δικός του προγραμματισμός τον είχε στείλει στη Θεσσαλονίκη. Από εκεί ανακοίνωσε και το τριπλό lockdown στη Δυτική Αττική. Το σχέδιο – μαμούθ για τους εμβολιασμούς που ξεκινούν στις 27 Δεκεμβρίου δεν θα πρέπει να βρει το Λεκανοπέδιο σε μια κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Αλλά το βασικότερο είναι το σκηνικό μιας καθολικής αισιοδοξίας, που σχεδόν προεξοφλείται ότι θα διαμορφωθεί από τις πρώτες ημέρες της διάθεσης των εμβολίων, να μη συνδεθεί με μια κατάσταση μαζικής «απελευθέρωσης» που θα μπορούσε να δημιουργήσει διαλυτικές καταστάσεις στο Σύστημα Υγείας. Παρά το εμβόλιο, οι ΜΕΘ δεν θα αδειάσουν γρήγορα ούτε η κανονικότητα θα επιστρέψει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ