ΠΕΝΕΝ: Παραβιάζονται τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτικών στην ακτοπλοΐα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Για καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας των ναυτικών στην ακτοπλοΐα κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).
Η ΠΕΝΕΝ καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις λιμενικές αρχές και τις ναυτιλιακές εταιρείες να σταματήσουν την εργασιακή παραβατικότητα.

Όπως σημειώνει, «οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε παραπέρα μειώσεις της επάνδρωσης του ξενοδοχειακού προσωπικού, μετατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις σε λάστιχο, περιορίζουν επιδόματα, αμοιβές για έξτρα εργασίες, υπερωριακή απασχόληση». Παράλληλα, επισημαίνει πως «η εντατικοποίηση της δουλειάς και οι παραβιάσεις στα ωράρια εργασίας και ανάπαυσης των ναυτικών είναι καθημερινό φαινόμενο».

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού υπογραμμίζει πως «παρόμοια προβλήματα διαπιστώνονται και στο πλήρωμα καταστρώματος. Στο επίκεντρό τους είναι οι παραβιάσεις των ωραρίων εργασίας, αλλά και οι παράνομες εργασίες που ανατίθενται σε ναυτικούς τις αργίες (Σάββατα – Κυριακές) ακόμη και βραδινές ώρες».