Η πανδημία και το lockdown εκτίναξε στα ύψη την πώληση υπολογιστών

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ρεκόρ πωλήσεων κατέγραψαν οι επιτραπέζιοι και φορητοί υπολογιστές, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, λόγω του lockdown.
Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, οι πωλήσεις τους εκτινάχθηκαν σε επίπεδα που είχε να δει ο πλανήτης από την εποχή που έκανε το ντεμπούτο του το iPhone, το 2007.

Μάλιστα, οι εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών έχουν ακόμη μπροστά τους πολλούς μήνες έως ότου καταφέρουν να καλύψουν τις εκκρεμείς παραγγελίες, σύμφωνα με στελέχη και αναλυτές της αγοράς.

Η αιτία που αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη κατηγορία συσκευών δεν είναι άλλη από την πανδημία του κορωνοϊού. Τα lockdowns που επιβλήθηκαν ελέω πανδημίας εκτίναξαν τις ανάγκες για εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τηλεργασία και με τη σειρά τους αναζωπύρωσαν την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, που είχαν περάσει σε δεύτερη μοίρα την τελευταία δεκαετία λόγω της κυριαρχίας των smartphones.

Σε ό,τι αφορά την Dell, οι ηλεκτρονικές παραγγελίες που έχει δεχθεί η εταιρεία από τους καταναλωτές το τρίτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 62% σε σύγκριση με πέρυσι.

“Όλη η αλυσίδα εφοδιασμού έχει κορεστεί όσο ποτέ άλλοτε”, αναφέρει στο Reuters ο Gregg Prendergast, πρόεδρος της εταιρείας κατασκευής υπολογιστών Acer Inc. για την Αμερική.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Canalys, μέχρι το τέλος του 2021, οι εγκατεστημένοι υπολογιστές και tablet θα φτάσουν τα 1,77 δισεκατομμύρια μονάδες, από 1,64 δισεκατομμύρια που ήταν το 2019, καθώς η πανδημία ανάγκασε πολλές οικογένειες που μέχρι πρότινος είχαν έναν υπολογιστή στο σπίτι, να διαθέτουν πλέον έναν για κάθε παιδί που σπουδάζει ή για κάθε τηλεργαζόμενο.

Από τη μεριά τους, οι μεγάλοι κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών του πλανήτη, προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση, διεύρυναν την αλυσίδα των προμηθευτών τους, επιτάχυναν την παραγωγή τους, ενώ σχεδιάζουν να κυκλοφορήσουν βελτιωμένα μοντέλα το επόμενο έτος. Φαίνεται όμως ότι όλα αυτά δεν είναι αρκετά.

Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες παραγωγής υπολογιστών ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν στην αγορά τους επόμενους μήνες, νέες αναβαθμισμένεες συσκευές, ικανές να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της σύγχρονης τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης.

Για παράδειγμα, θα διαθέτουν καλύτερες κάμερες και ηχεία για να καλύπτουν τις ανάγκες τηλεδιάσκεψης, ή θα παρέχουν πρόσβαση σε 4G και 5G δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ο Sam Burd, πρόεδρος της εταιρείας υπολογιστών Dell Technologies Inc, ανέφερε αυτό τον μήνα ότι η “αναγέννηση” της βιομηχανίας ηλεκτρονικών υπολογιστών σύντομα θα οδηγήσει στην κυκλοφορία συσκευών με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που θα απλοποιήσει εργασίες όπως η σύνδεση και η απενεργοποίηση των καμερών.