Κίνα: Πιο σύντομα «βασίλισσα» ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εκτοπίζοντας τις ΗΠΑ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τα σκήπτρα τους ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα παραδώσουν νωρίτερα από το αναμενόμενο οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για τα Οικονομικά και τις Επιχειρήσεις (Centre for Economics and Business Research, CEBR), η οικονομία της Κίνας θα ξεπεράσει την οικονομία των ΗΠΑ πολύ πιο σύντομα από τις αρχικές προβλέψεις.

Έτσι το 2028 και πέντε χρόνια νωρίτερα από τις προβλέψεις, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (με τις ΗΠΑ να κατέχουν σήμερα την πρώτη θέση και την Κίνα τη δεύτερη) θα αλλάξουν μεταξύ τους θέση με την Κίνα να περνάει μπροστά.

Στην έκθεσή του «World Economic League Table» το CEBR προβλέπει επίσης ότι μέχρι το 2023 η Κίνα θα αποτελεί χώρα υψηλού εισοδήματος. Παράλληλα, αναμένοντας ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω η οικονομική δύναμη της Ασίας, το CEBR εκτιμά ότι η Ινδία θα εδραιώσει την τρίτη θέση στην κατάταξη μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε δηλώσει  τον περασμένο μήνα ότι είναι «εντελώς δυνατό» για την κινεζική οικονομία να διπλασιαστεί σε μέγεθος έως το 2035 στο πλαίσιο του νέου πενταετούς σχεδίου της κυβέρνησής του, το οποίο στοχεύει στην επίτευξη του «σύγχρονου σοσιαλισμού» σε 15 χρόνια.

Η Κίνα ήταν η πρώτη οικονομία του πλανήτη που επλήγη από την πανδημία, ωστόσο, ανέκαμψε γρήγορα σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Οι οικονομίες της Δύσης θα έπρεπε να δώσουν περισσότερη προσοχή στην Ασία εξετάζοντας τι συμβαίνει στις οικονομίες της περιοχής, προτείνει η έκθεση.

«Συνήθως, συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με άλλες δυτικές οικονομίες χάνοντας έτσι τις καλύτερες στρατηγικές, ειδικά όταν αφορούν στις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ασία», αναφέρεται.