Ενίσχυση των μισθών τους θα δουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες το 2021 σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
Με τη μείωση των τριών ποσοστιαίων μονάδων, η οποία θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2021, οι ασφαλιστικές εισφορές διαμορφώνονται στο 36,66% από 39,66%, που ήταν, μετά την πρόσφατη μείωση του Ιουνίου του 2020 κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες (συνολική μείωση κατά 3,90 ποσοστιαίες μονάδες).
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, δηλώνει ότι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους αποτελεί «κεντρική επιλογή μας, γιατί ενισχύει το τρίπτυχο: θωράκιση της αγοράς εργασίας, βελτίωση στο εισόδημα των εργαζομένων και αύξηση των θέσεων απασχόλησης».
Η μείωση των εισφορών εφαρμόζεται στις εισφορές υπέρ τρίτων και δεν θίγει τις ανταποδοτικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα δώσει ώθηση στην αγορά εργασίας, καθώς θα δημιουργήσει κίνητρα στους εργοδότες για προσλήψεις.
Παράλληλα, θεωρεί ότι αποτελεί την πιο ρεαλιστική και αποτελεσματική πολιτική για την ενίσχυση της απασχόλησης, την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις και την αποκλιμάκωση της ανεργίας.