Διαζύγιο Βρετανίας και ΕΕ – Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε και επισήμως πλέον το πολυπόθητο “διαζύγιό” του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο υπαγορεύτηκε από το Brexit και ενώ η χώρα έχει πληγεί σφόδρα από μια επιδεινούμενη κρίση.

Το πρώτο βήμα στην νέα αυτόνομη πορεία του έκανε το Λονδίνο, στις 11 μ.μ. την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οπότε και τερματίστηκε επισήμως η μεταβατική περίοδος του Brexit.

“Είναι μια εκπληκτική στιγμή για τη χώρα”, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο μήνυμά του για το νέο έτος. “Έχουμε την ελευθερία μας στα χέρια μας και εναπόκειται σε εμάς να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, πολλοί τομείς -συμπεριλαμβανομένου του κρίσιμης σημασίας τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών- δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει με την άποψη του Τζόνσον, την ώρα μάλιστα που πανδημία του κορωνοϊού πλήττει όλο και περισσότερο τη χώρα.

Κι αυτό γιατί παραμένει άγνωστο το ποιο θα είναι το αυτόνομο μέλλον της Βρετανίας στην παγκόσμια σκακιέρα, μετά από πέντε δεκαετίες που πέρασε η χώρα συμπορευόμενη με την ΕΕ.

Ο Τζόνσον έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο: θέλει να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο “επιστημονική υπερδύναμη”, πρωτοπορώντας τις εξελίξεις στις βιοεπιστήμες, την τεχνητή νοημοσύνη και τις τεχνολογίες μπαταριών και αιολικής ενέργειας προκειμένου να δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης στο μέλλον.

Η άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, ωστόσο, είναι η διάθεση των εμβολίων και η επιστροφή της ζωής σε κάποιου είδους κανονικότητα. Στο μήνυμά του, ο Τζόνσον μίλησε για τον “σκληρό αγώνα” που έπεται τους επόμενους μήνες στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Οι προτεραιότητες του Τζόνσον

Βραχυπρόθεσμα οι προκλήσεις είναι πολλές. Η κυβέρνηση του Τζόνσον προετοιμάζεται ήδη για τα προβλήματα που αναμένονται στις διασυνοριακές συναλλαγές με την ΕΕ καθώς ορισμένες επιχειρήσεις εταιρειών δεν είναι έτοιμες να αντεπεξέλθουν στη νέα γραφειοκρατία που επιφέρει το Brexit.

Επόμενη προτεραιότητά του είναι να διασφαλίσει την επιτυχή έκβαση του Brexit, ειδικά για τις φτωχότερες βόρειες περιοχές της χώρας που ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ με περισσότερη ζέση, προσπαθώντας παράλληλα να “καταπνίξει” τις εκκλήσεις της Σκωτίας για διενέργεια δημοψηφίσματος με στόχο την ανεξαρτησία της.

Την ίδια ώρα αναπάντητα παραμένουν αρκετά ερωτήματα. Όπως το πώς ακριβώς θα επιλέξει το Ηνωμένο Βασίλειο να χρησιμοποιήσει τη νεοαποκτηθείσα ανεξαρτησία του από την ΕΕ, δεδομένου ότι είναι ορατή η απειλή των δασμών από το μπλοκ εάν η Βρετανία δεν τηρήσει τους κανόνες περί ίσου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

Αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι τα φορτηγά να κάνουν ουρά μιλίων στα σύνορα εάν οι επιχειρήσεις δεν έχουν προμηθευτεί τα σωστά έγγραφα, δημιουργώντας χάος που θα μπορούσε να διαταράξει ζωτικής σημασίας αλυσίδες προμηθειών, όπως τροφίμων, χημικών και φαρμάκων.

Διότι η νέα εμπορική συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ, αποτρέπει τους δασμούς και τις ποσοστώσεις αγαθών, αλλά προσθέτει επιπλέον γραφειοκρατία για τις εταιρείες, ενώ περιορίζει σημαντικά σημαντικά τη δυνατότητα των βρετανικών επιχειρήσεων να παρέχουν υπηρεσίες σε ολόκληρο το μπλοκ.

Ωστόσο, για τον Τζόνσον, η απελευθέρωση από τις δομές της ΕΕ είναι μια νίκη για τη Βρετανία, και ευκαιρία για τη χώρα να “ανακτήσει τον έλεγχο” στη νομοθεσία της, που ήταν πάντα το κύριο επιχείρημά του για το Brexit.