Ανασχηματισμός: Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του ανασχηματισμού

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

“Η θητεία μιας κυβέρνησης δεν είναι μια προβλέψιμη ευθεία γραμμή. Ανακύπτουν νέες προκλήσεις και ανάγκες που επιβάλλουν την αναδιάταξη του δυναμικού της με την αξιοποίηση προσώπων σε νέους ή διαφορετικούς ρόλους στο κυβερνητικό έργο. Κάθε κυβέρνηση, λοιπόν, οφείλει να επιδεικνύει, στον κατάλληλο χρόνο, ευελιξία”.

Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις:

-Στις θέσεις τους παραμένουν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

-Στις μετακινήσεις υπουργών: Ο Κωστής Χατζηδάκης αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας και ο Μάκης Βορίδης το υπουργείο Εσωτερικών με αναπληρωτή υπουργό τον Στέλιο Πέτσα.

-Τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου αναλαμβάνει ο βουλευτής Επικρατείας ο κ. Ταραντίλης. Έχει διατελέσει γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας στη Νέα Δημοκρατία από τον Γενάρη του 2017 έως και τις εκλογές του Ιουλίου 2019. Αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου παραμένει η κ. Πελώνη.

-Εκτός κυβέρνησης μένουν ο κ. Γ. Βρούτσης (προτείνεται για Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος) και ο κ. Τ. Θεοδωρικάκος.

-Ο κ. Λιβανός (μέχρι τώρα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος) αναλαμβάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

-Χαρτοφυλάκιο υφυπουργού στο υπουργείο Μετανάστευσης αναλαμβάνει η κ. Σοφία Βούλτεψη.

-Ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος μετακομίζει στο Μέγαρο Μαξίμου σε θέση υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ.

-Ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναβαθμίζεται σε αναπληρωτή υπουργό.

Χαρτοφυλάκιο υφυπουργού στο υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνει ο Άγγελος Συρίγος και ο Κώστας Κατσαφάδος μπαίνει για πρώτη φορά στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Ναυτιλίας, αρμόδιος για θέματα κλάδου πλοίων.

Η Σοφία Ζαχαράκη μετακινείται από το υπουργείο Παιδείας σε θέση υφυπουργού στο υπουργείο Τουρισμό όπου αμετακίνητος στη θέση του υπουργού παραμένει ο Χάρης Θεοχάρης.