Κορκίδης: ” Η νέα κυβέρνηση πρέπει να αποτρέψει μια εαρινή έκρηξη πτωχεύσεων και ανεργίας”.

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

“Άξιοι υπουργοί παρέμειναν ή έφυγαν και άξιοι ήρθαν, από την πλούσια φαρέτρα βουλευτών της κυβέρνησης για να τοποθετηθούν ή να συμπληρώσουν τους θώκους ευθύνης των υπουργείων.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα, που ανακοινώθηκε προ ολίγου, θα πρέπει να επιταχύνει τις έρευνες στο “πολιτικό εργαστήριο” για την εξεύρεση της κατάλληλης φόρμουλας στήριξης της οικονομίας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία”, αναφέρει σε δήλωσή του σχετικά με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης.

Όπως σημειώνει, “Τα lockdown, που είναι η μόνη λύση περιορισμού των επιδημιολογικών δεδομένων, μπορεί να έχουν ως ένα σημείο αποδώσει, αλλά σίγουρα έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην αγορά, από την επανάληψη του “on-off”. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πλέον με τρόμο τις υποχρεώσεις προς το κράτος, τις τράπεζες και τα ταμεία, που δημιουργήθηκαν εντός πανδημίας και όχι μόνο. Επί της ουσίας, οι αναστολές πληρωμών μπορεί να “παγώνουν” προσωρινά, αλλά “φουσκώνουν”, τόσο τις προηγούμενες οφειλές, όσο και τις τρέχουσες υποχρεώσεις”.

“Η σημερινή κατάσταση δοκιμάζει τις αντοχές μας, αφού έχει δημιουργήσει ψυχολογική κόπωση και οικονομική αδυναμία, που μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο όταν ακουστεί το “click to open” στην αγορά. Η λύση στην κρίση που σοβεί πρέπει να είναι ο εθνικός και ευρωπαϊκός σχεδιασμός ενός “μορατόριουμ” οφειλών και πληρωμών, που να συμπεριλαμβάνει ρύθμιση, κούρεμα και αποπληρωμή σε 120 δόσεις για όλες τις υποχρεώσεις”, προσθέτει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.

Ο κ. Κορκίδης σημειώνει πως “Είναι γεγονός πως η κυβέρνηση έχει δείξει τα αντανακλαστικά της στην πανδημική κρίση, αλλά πάντα “ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο” και ενδεχομένως, οι αλλαγές που αποφασίστηκαν από τον Πρωθυπουργό να το επιβεβαιώσουν, αλλά και να λειτουργήσουν ως “αμορτισέρ” εύλογων κοινωνικών αντιδράσεων. Η ευθύνη του νέου κυβερνητικού σχήματος, απέναντι στους ανθρώπους της αγοράς, παραμένει η ίδια και πρέπει να αποτρέψει μια εαρινή έκρηξη πτωχεύσεων και ανεργίας”.

Κλείνοντας, ο κ. Κορκίδης ευχαρίστησε πολύ όσους ικανούς υπουργούς αποχώρησαν και και ευχήθηκε καλή δύναμη στο δύσκολο έργο όσων υπουργών παρέμειναν, επανατοποθετήθηκαν ή ανέλαβαν, για πρώτη φορά, θέσεις μεγάλης ευθύνης και τεράστιων απαιτήσεων από όλη την κοινωνία και την οικονομία της χώρας μας.