Τι αναφέρει η τουρκική ακτοφυλακή για το επεισόδιο στα Ίμια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Με ανακοίνωση της η τουρκική ακτοφυλακή, αναφέρεται στο περιστατικό που συνέβη την Τετάρτη στα Ίμια, κατηγορώντας σκάφη του ελληνικού Λιμενικού Σώματος ότι παραβίασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Όπως αναφέρει η Χουριέτ, η τουρκική ακτοφυλακή υποστηρίζει πως οι ακταιωροί της ακτοφυλακής έδιωξαν δύο ελληνικά σκάφη και κατά τη διάρκεια των ελιγμών, σημειώθηκε σύγκρουση.

Αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής: «Στις 06/01.2021 στις 10:03 π.μ., πραγματοποιήθηκε παραβίαση των χωρικών υδάτων από δύο σκάφη του ελληνικού Λιμενικού Σώματος, στην περιοχή των βραχονησίδων Ίμια. Με την επέμβαση τεσσάρων ακταιωρών της τουρκικής ακτοφυλακής, απομακρύνθηκαν τα δύο ελληνικά σκάφη έξω από τα χωρικά μας ύδατα.

Κατά τη διάρκεια των ελιγμών σημειώθηκε σύγκρουση ανάμεσα σε σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και του ελληνικού Λιμενικού Σώματος. Η Λιμενική Διοίκηση είναι καθήκον να διασφαλίζει την ασφάλεια των θαλασσών μας επτά μέρες την εβδομάδα και όλο το 24ωρο»

Σε προκλητική ανάρτηση επίσης στα social media η τουρκική Ακτοφυλακή σχολιάζει, αναρτώντας φωτογραφία που δείχνει ελληνικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος να διακρίνεται μέσα από μια τουρκική ακταιωρό: «Ελληνικά σκάφη, που δεν γνωρίζουν σύνορα και ωθούν συνεχώς τους παράτυπους μετανάστες πίσω στα τουρκικά χωρικά ύδατα κατά την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αυτή τη φορά, εκδιώχθηκαν από τα τουρκικά χωρικά ύδατα».

Η επίσημη θέση της ελληνικής πλευράς για το περιστατικό

Αναλυτικά η ανακοίνωση του λιμενικού:

«Πρωινές ώρες 06-01-2021, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, περιπολικό σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Σημειώνεται ότι, το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός μέλους πληρώματος».