Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Αρχές της εβδομάδας καταβάλλονται οι αναστολές Δεκεμβρίου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στις αρχές της εβδομάδας και πιθανόν το διήμερο 11-12 Ιανουαρίου αναμένεται να καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού, που αφορά σε χιλιάδες εργαζομένους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με τα όσα είχαν ισχύσει το Νοέμβριο του 2020, αυτή τη φορά η διαδικασία των δηλώσεων που ακολουθήθηκε ήταν κοινή για εργαζομένους κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων.

Κατά τα λοιπά, η αποζημίωση που δικαιούται κάθε εργαζόμενος εξαρτάται από το σύνολο των ημερών αναστολής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», για κάθε ημέρα αναστολής, ο μισθωτός αποζημιώνεται από το κράτος με 17,8 ευρώ.

Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις με ΚΑΔ που εντός Δεκεμβρίου για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ήταν πληττόμενες και για το υπόλοιπο του μήνα ήταν κλειστές με κρατική εντολή, έπρεπε να έχουν υποβάλει ξεχωριστό έντυπο – δήλωση αναστολής για κάθε κατηγορία.

Τι ισχύει για δώρο Χριστουγέννων και δηλώσεις αναστολών

  • Δώρο Χριστουγέννων. Εκτός από την αποζημίωση ειδικού σκοπού, οι μισθωτοί που έχουν χρόνο αναστολής τον Δεκέμβριο θα λάβουν εντός Ιανουαρίου και ένα δεύτερο τμήμα του δώρου Χριστουγέννων από το κράτος. Πρόκειται για την αναλογία της αναστολής από την 1η έως τις 31 Δεκεμβρίου.
  • Δηλώσεις αναστολών. Στο μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως δίνεται νέα ευκαιρία για δηλώσεις αναστολών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου μόνο για εργαζομένους για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση, καθώς και διορθώσεων αλλά μόνο για αύξηση των διαστημάτων αναστολής των συμβάσεων εργασίας.
    Ειδικότερα, οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι ορθές επαναλήψεις για τον Οκτώβριο μπορούν να υποβάλλονται έως τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Αντίστοιχα, για τις τελευταίες δηλώσεις του Νοεμβρίου, η «Εργάνη» ανοίγει από 12 έως και 14 Ιανουαρίου. Κατ’ εξαίρεση για τον μήνα Νοέμβριο, δίνεται η δυνατότητα σε όσες επιχειρήσεις-εργοδότες υπέβαλαν λανθασμένα τα δεδομένα του προσωπικού τους στο ειδικό έντυπο για τη δήλωση της ανάκλησης αναστολής, να προβούν σε ορθή επανάληψη από 12 έως 14 Ιανουαρίου. Νέα ευκαιρία δίνεται και για τις δηλώσεις των αναστολών Δεκεμβρίου, από 15 έως 18 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως μετά τη δήλωση της αναστολής από την επιχείρηση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλει δήλωση δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ). Μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα υποβολής μονομερούς υπεύθυνης δήλωσης για επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς.
Ειδικότερα, από 7/1/2021 έως 15/1/2021 οι επαγγελματίες της τέχνης, εγγεγραμμένοι στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr έως και τις 20/10/2020, καθώς οι ξεναγοί και τουριστικοί συνοδοί, οι οποίοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μπορούν να προβούν σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.