Στα 300 εκατ. ορίστηκε η εξαγορά για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Συμφωνία ύψους 300 εκατ. επισφραγίστηκε για την εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας μέσω ανάληψης των χρεών της επιχείρησης από τον στρατηγικό επενδυτή Onex, ενώ το σύνολο της επένδυσης στην πρώτη πενταετία θα υπερβεί τα 500 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από σχετική έκθεση της Ernst & Young.

Η έκθεση εξυγίανσης και βιωσιμότητας των Ναυπηγείων Ελευσίνας σε βάθος 25ετίας, που προσδιορίζει το τίμημα μέσω ανάληψης χρεών στα 300 εκατ. ευρώ παραδόθηκε από την Ernst & Young και έχει ήδη αποσταλεί στους υπουργούς Άμυνας και Ανάπτυξης.

Η έκθεση θέτει τους όρους αλλά και τις προϋποθέσεις για να είναι βιώσιμη η επένδυση αλλά και τα Ναυπηγεία, καθώς με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσης και σε ορίζοντα 25ετίας διασφαλίζεται η εγχώρια παραγωγή για το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας, αλλά και συνεχή ροή εσόδων για την ελληνική οικονομία.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη διάσωση ναυπηγείων στην Ευρώπη και το επόμενο βήμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι η πραγματοποίηση συνάντησης του στρατηγικού επενδυτή την ONEX με τους αρμόδιους υπουργούς ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και να υποβληθεί η συμφωνία εξυγίανσης που θα χρηματοδοτηθεί από την αμερικανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα DFC, προς επικύρωση στο αρμόδιο δικαστήριο, στο πλαίσιο του άρθρου 106 ΒΔ του πτωχευτικού δικαίου.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας θα επιτρέψει στον όμιλο της Onex να εξυπηρετεί μέσω του ελληνικού ναυπηγικού Hub την Ευρωπαϊκή και Μεσογειακή αγορά αλλά και αυτές της Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν δε ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσης της Ελευσίνας αποτελεί σηματωρό για την διαδικασία πώλησης του Σκαραμαγκά, και τονίζουν ότι αυτή θα πρέπει να κινηθεί αμέσως μετά, ώστε να μπορέσει να αναγεννηθεί πλήρως η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των επόμενων ετών που λόγω της αλλαγής καυσίμου των πλοίων θα φέρουν έκρηξη ζήτησης στα ναυπηγεία και η χώρα μας καλείται να κατακτήσει ηγετική θέση σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Με βάση την έκθεση οι επενδύσεις που χρειάζονται για την σωστή λειτουργία των εγκαταστάσεων ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ σε βάθος 5ετίας, και σε 350 εκατ. ευρώ σε βάθος 25ετίας, ενώ θα δημιουργηθούν 1.500 νέες θέσεις εργασίας στην διετία.

Όσον αφορά δε τα οφειλόμενα προς τους εργαζομένους από την προηγούμενη ιδιοκτησία ύψους 35 εκατ. ευρώ θα αποδοθούν άμεσα όπως έγινε και στα ναυπηγεία Σύρου.

Η συνολική συνεισφορά

Επιπρόσθετα :

-τα έσοδα για το Δημόσιο στην 25ετία υπερβαίνουν τα 650 εκατ. ευρώ

-για τα ασφαλιστικά ταμεία,τα 430 εκατ. ευρώ,

-και των εργαζομένων τα 800 εκατ., ευρώ.

Σημαντική θα είναι η συνεισφορά από την λειτουργία των Ναυπηγείων στο ίδιο διάστημα για το βιομηχανικό οικοσύστημα και τους προμηθευτές που υπολογίζονται στα 1,6 με 1,8 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι διακριτοί τομείς δραστηριότητας των Ναυπηγείων θα περιλαμβάνουν τις ενεργειακές κατασκευές, εμπορικές δραστηριότητες και shipping, ενώ κορωνίδα παραμένουν οι αμυντικές κατασκευές.